Στον αέρα οι δανειολήπτες και οι κύριες κατοικίες τους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μια διετία χάριτος αφήνουν οι τραπεζίτες, όπως διαρρέουν τραπεζικοί κύκλοι, πριν ξεκινήσουν να βάζουν στο χέρι τις κύριες κατοικίες όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους. Κι αυτό, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να τεστάρουν απλά, το νέο καθεστώς που θα ισχύσει όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια. Τόσο χρόνο φαίνεται πως χρειάζονται σε σχέση με τη συζητούμενη επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την πώληση πακέτων χορηγήσεων στέγης σε επενδυτικά σχήματα με ειδίκευση στην ανάκτηση επισφαλών απαιτήσεων. «Θέλουμε πρώτα να τεστάρουμε το νέο καθεστώς και αφού ομαλοποιηθεί η αγορά θα εξετάσουμε αν μας συμφέρουν αυτές οι συναλλαγές» δήλωσε γενικός διευθυντής ενός εκ των συστημικών ομίλων. Και πρόσθεσε ευθαρσώς ότι σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσαν να πουληθούν δάνεια, προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης ανθρώπινων πόρων από τις εσωτερικές bad banks για την ανάπτυξη νέων εργασιών.

Με λίγα λόγια, δεν αποτελεί προτεραιότητά τους προστασία ή η διάσωση της κύριας κατοικίας του Έλληνα δανειολήπτη, αλλά είναι εντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια στα ξένα destress funds.

Οι κυνηγημένοι δανειολήπτες θα πρέπει να σπεύσουν από 1/1/2016 για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό «συνεργάσιμου δανειολήπτη», αν θέλουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, μετά και τη τελευταία τροποποίησή του τη περασμένη Πέμπτη. Είναι το μόνο και πλέον απαραίτητο όπλο που θα έχουν αν θέλουν να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση των οφειλών και ταυτόχρονη προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αυτό βέβαια δίνει πλέον τη πρωτοβουλία των κινήσεων στις τράπεζες, αφού αυτές θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση του πιστοποιητικού.