Στον αέρα δεκάδες προγράμματα για τη νεολαία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ώρα που οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν τα θετικά αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Erasmus+, του μεγαλύτερου προγράμματος για τη νεολαία, στη χώρα μας η χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων έχει «παγώσει» από τον προηγούμενο χρόνο. Η Κομισιόν έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που αποτελούσε έως πρόσφατα τον εθνικό φορέα υλοποίησης του προγράμματος, αναστέλλοντας τη χρηματοδότηση, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά της αρμοδιότητας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών παραμένει, για περισσότερους από έξι μήνες, σε εκκρεμότητα. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες προγράμματα για τη νεολαία να βρίσκονται στον «αέρα».

Ειδικότερα, με αφορμή το πρώτο έτος εφαρμογής του Erasmus+, το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι το πρόγραμμα στήριξε συνολικά 650.000 υποτροφίες κινητικότητας για σπουδαστές, ασκούμενους, εκπαιδευτικούς, εθελοντές κ.ά.. Στην Ελλάδα, διατέθηκαν από το πρόγραμμα 23,4 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας την ευκαιρία σε περίπου 12.000 άτομα να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Παράλληλα, στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκαν 44 στρατηγικές συμπράξεις και 256 φορείς με 8,68 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τους φοιτητές που επιλέγουν να περάσουν ένα μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό, καταγράφηκε νέο «ρεκόρ». Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κινητικότητα σπουδαστών δείχνουν ότι κατά το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος (2013-2014) του προηγούμενου προγράμματος Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση περισσότεροι από 3.000 φοιτητές (έναντι 2.507 το 2012-2013), προερχόμενοι κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αγγλία, ήρθαν στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο σπουδών. Κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος, συνολικά 4.470 Έλληνες φοιτητές (έναντι 4.249 το 2012-2013) μετέβησαν για σπουδές στο εξωτερικό, με τη Γαλλία να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό. Ακολουθούν η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία.

Το πανεπιστήμιο που δέχθηκε τους περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό είναι το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και ακολουθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πάντειο. Εξάλλου, το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ είναι στις πρώτες θέσεις των ιδρυμάτων των οποίων οι φοιτητές επιλέγουν να περάσουν ένα μέρος των σπουδών του στο εξωτερικό.

Συνολικά, το 2013 -2014 μετακινήθηκαν 272.000 Ευρωπαίοι φοιτητές μέσω του προγράμματος Erasmus, αριθμός «ρεκόρ» σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, με την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία να αποτελούν τους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς.