Στο σχέδιο 1.000 στρ. στην Πυλαία και μεγάλες αναπλάσεις στο κέντρο

Στην ανάθεση μελετών νια την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του προχωρά προσεχώς ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά την πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, που έδωσε το «πράσινο φως» νια την ένταξη στο σχέδιο πόλης έκτασης 1.000 στρεμμάτων, με ιδιόκτητη πολεοδόμηση στην περιοχή Κηπούπολη Πυλαίας, για τη ρύθμιση τωνχρήσεων γης στο κέντρο της Πυλαίας και τη ρύθμιση προβλημάτων που υπήρχαν στο θαλάσσιο μέτωπο, μήκους έξι χιλιομέτρων.

 

Στόχος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όσον αφορά το θαλάσσιο μέτωπο, είναι η δημιουργία χώρων αναψυχής και ποδηλατοδρόμων, που συνάδουν με τη φυσιογνωμία μιας παραθαλάσσιας έκτασης προς όφελος των πολιτών όλης της Θεσσαλονίκης. Με την προαναφερόμενη απόφαση του ΟΡΘΕ, εν τω μεταξύ, εντάσσονται στο σχέδιο πόλης 1.000 στρέμματα της Κηπούπολης και, μάλιστα, με το σύστημα της ιδιόκτητης πολεοδόμησης.

 

Ο συντελεστής δόμησης που ορίζεται φτάνει το 0,5, γεγονός, ωστόσο, που εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα, καθώς πρόκειται επί το πλείστον νια μικρές ιδιοκτησίες, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον -μετά από αναμονή πολλών ετών- τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους βάσει του νομικού πλαισίου, όπως επιθυμούν, καθώς μετά την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος θα γίνει νόμος του κράτους.

 

Με την ίδια απόφαση δίνεται λύση και σε ένα ακόμα μείζον και χρονίζον ζήτημα της Πυλαίας, που αφορά τις χρήσεις γης στο κέντρο του παλιού Δήμου Πυλαίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε μια «παθογένεια» χρόνων, καθώς είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να ανεγερθούν δεκάδες καταστήματα σε κεντρικές οδούς, όπως η Προφήτη Ηλία, χρήσεις που δεν ήταν συμβατές με το παλιό Σχέδιο Πόλης.

 

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνουν, εν τω μεταξύ, από το Δήμο Θεσσαλονίκης εντός του Ιουλίου, εκτός από τη βιοκλιματική ανάπλαση του άξονα της Αγίας Σοφίας, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το «B&RE», άλλα δύο μεγάλα έργα αναπλάσεων και συγκεκριμένα οι αναπλάσεις του «Φραγκομαχαλά» (Πλατεία Χρημαπστηρίου) και της περιοχής γύ ρω από το ναό των Δώδεκα Αποστόλων, με το συνολικό προϋπολογισμό των τριών έργων να αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

 

Η χρηματοδότηση για την ανάπλαση του «Φραγκομαχαλά», ύψους 5.571.262 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το ΚΑΠΕ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Η περιοχή ανάπλασης, περί τα 110 στρέμματα, περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη, Τσιμισκή, Δωδεκανήσου και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βίκτωρος Ουγκώ, καθώς και ης πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου.

Στην πε ριοχή γύ ρω από το ναό των Δώδεκα Αποστόλων, που έχει αναγνωριστεί από την Unesco ως προστατευόμενο μνημείο λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής του αξίας, οι παρεμβάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης αποσκοπούν στην επίλυση του κυκλοφοριακού και τη δήμιου ργία φιλυ·~ού περιβάλλοντος για τους πεζούς και στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής.

Προβλέπονται αλλαγές στο οδικό δίκτυο, αύξηση πρασίνου και ανάπτυξη του υγρού στοιχείου.