Στο στόχαστρο η 15ετία και οι πρόωρες συντάξεις
Στο στόχαστρο της τρόικας βρίσκονται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης των 15 ετών για τη λήψη κατώτατης σύνταξης, όπως επίσης οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάτω των 62 ετών με ειδικές διατάξεις, με τους δανειστές να πιέζουν για αύξηση της ανταποδοτικότητας των παροχών σε σχέση με τις εισφορές.
Σημειώνεται πως η έκθεση του ΚΕΠΕ, που βρίσκεται στα χέρια των δανειστών και η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας δεν περιλαμβάνει δεσμευτικές προτάσεις αλλά πιθανά σενάρια προς εξέταση, αναφέρει πως επτά στους δέκα συνταξιούχους του ΙΚΑ λαμβάνουν συντάξεις «υψηλού κόστους», αναντίστοιχες με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο δεν απέκλειαν χθες να βρεθούν στο «τραπέζι» και ορισμένες επιμέρους διορθωτικές κινήσεις στο Ασφαλιστικό που αφορούν την αποκατάσταση ανισοτήτων μεταξύ ασφαλισμένων στον ίδιο φορέα, αλλά και την ισορροπία μεταξύ εισφορών και παροχών.
Στις κατηγορίες ασφαλισμένων, για τους οποίους δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να κινδυνεύσουν να θιγούν αν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα που έχουν κατοχυρωμένο, αλλά όχι θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με τα ισχύοντα σήμερα μπορούν να φύγουν στο 50ό έτος με μειωμένη σύνταξη αν κατοχύρωσαν δικαίωμα το 2010, στο 52ο αν κατοχύρωσαν το 2011, στο 55ο αν κατοχύρωσαν το 2012 κ.λπ.
Ειδικές διατάξεις ισχύουν και στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως για παράδειγμα η κατηγορία ασφαλισμένων γυναικών που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα με 4.500 ένσημα εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2010 και μπορούν να φύγουν στο 55ο έτος.
Ποιους αφορά
Το σενάριο για αναλογικές των παροχών εισφορές ακουμπά και χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν τη σύνταξη των κατώτατων ορίων και η οποία ενσωματώνει μεγάλο ποσοστό προνοιακής παροχής. Η έκθεση του ΚΕΠΕ σημειώνει πως το 26% -δηλαδή το ένα τέταρτο- των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους με πληρωμένες εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία.
Σήμερα με καθεστώς 15ετίας, δηλαδή τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθεί μία σειρά από ασφαλισμένους με διατάξεις που ποικίλλουν από Ταμείο σε Ταμείο, ενώ ευνοϊκότερες συνθήκες ισχύουν στο ΙΚΑ. «Οι περισσότεροι αυτών που βγαίνουν με 15ετία λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 480 ευρώ συν την επικουρική με πολύ χαμηλές εισφορές.
Στην πραγματικότητα το οργανικό ποσό, δηλαδή το ποσό που θα λάμβαναν αναλογικά με τις εισφορές τους είναι της τάξης των 280 ευρώ», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου. Από το «κάδρο» δεν μπορούν ίσως να αποκλειστούν και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορεί να έχουν κατοχυρωμένα αλλά όχι θεμελιωμένα δικαιώματα, όπως και υψηλές συντάξεις που έχουν βρεθεί ξανά στο στόχαστρο μειώσεων (π.χ. συνταξιούχοι Ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.λπ.).
Η εκπεφρασμένη, πάντως, γραμμή του υπουργείου Εργασίας είναι πως δεν αγγίζει ποσά συντάξεων και όρια ηλικίας, ενώ στελέχη του υπουργείου έχουν παραπέμψει στην εφαρμογή του Νόμου 3863/10 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη), που σταδιακά ρυθμίζει τα ζητήματα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τόνισε χθες πως η εκταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία (έχουν απορροφήσει το 93,08% της συνολικής επιχορήγησης) κινείται εντός στόχων, ενώ διευκρίνισε πως οι πρόσφατες εκροές από το ΑΚΑΓΕ προς ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ εντάσσονται σε προγραμματισμένες ενισχύσεις όπως προβλέπεται από τον νόμο.
ΕΚΘΕΣΗ ΗΛΙΟΣ: Δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ 3 στις 4 συντάξεις
Πάνω από το 75% των κύριων συντάξεων δεν ξεπερνά το ποσό των 1.000 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος αγγίζει τα 950 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της 18ης έκθεσης Ηλιος που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα, σε σύνολο 2,8 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων το 35,7% δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ το 40% κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως εξηγούν τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης με παρεμβάσεις στις κατώτερες συντάξεις, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκλείει νέα περικοπή κύριων συντάξεων.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Νοέμβριο εκδόθηκαν 15.508 νέες συντάξεις, εκ των οποίων 10.248 κύριες και 5.260 επικουρικές. Το συνολικό ποσό των καταβαλλόμενων αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους ανήλθε σε 50,9 εκατ. ευρώ και το συνολικό ποσό συντάξεων σε 7,7 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων εντοπίζεται στο ΙΚΑ.
Σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι (49,57%) λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη, ενώ υπάρχουν 930.192 που λαμβάνουν δύο συντάξεις, 329.925 συνταξιούχοι που λαμβάνουν 3 συντάξεις κ.λπ. Συνολικά πληρώνονται 4,4 εκατομμύρια συντάξεις, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται τον Νοέμβριο σε 2,321 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας την αντίστοιχη δαπάνη για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σε 25,4 δισ. ευρώ.
Υστερα από διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του Μητρώου Προνοιακών Επιδομάτων διαπιστώθηκαν 1.011 περιπτώσεις θανόντων, ενώ το σύνολο των προνοιακών επιδομάτων ανήλθε σε 177.315. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 168.190, ενώ η δαπάνη για τον Νοέμβριο ανήλθε σε 56.597.556 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Έθνος