Στο μισό οι κρατήσεις για πτήσεις – δωμάτια
Στο μισό έχει πέσει ο ρυθμός των κρατήσεων για αεροπορικά εισιτήρια αυτήν την εβδομάδα και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί ακυρώσεις πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως διαβεβαιώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ανησυχητικά.
Σε περίπου 40% υπολογίζεται η μείωση των κρατήσεων για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας, υποστηρίζουν τουριστικοί παράγοντες, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στους Ελληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα ταξίδια.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα της Aegean Airlines, η οποία συνεχίζει κανονικά το πτητικό της πρόγραμμα, διατηρώντας ανεπηρέαστες τις πληρότητες των αεροσκαφών, αλλά παρατηρεί μείωση του ρυθμού κρατήσεων για μελλοντικά ταξίδια σε ποσοστό που φτάνει το 40% κατά μέσο όρο και αγγίζει ακόμα και το 50% για τους Ελληνες.
Προκειμένου μάλιστα να εξυπηρετήσει όσους αναγκάστηκαν να ακυρώσουν εισιτήρια για την τρέχουσα εβδομάδα του δημοψηφίσματος, δεν χρεώνει ακυρωτικά και δίνει τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων.
Κρίσιμο 20ήμερο
Πηγές της εταιρείας σημειώνουν ότι το επόμενο 20ήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, διαβεβαιώνοντας, πάντως, το επιβατικό κοινό ότι είναι προετοιμασμένη ώστε να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα όσον αφορά σε προμήθειες κρίσιμες για τη λειτουργία της, «με την προϋπόθεση να υπάρχει μια στοιχειώδης λειτουργία στη χώρα» σημειώνουν.
Στο μεταξύ, και ο αριθμός των διαδικτυακών αναζητήσεων για δωμάτια στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ πλέον είναι αδύνατον να γίνουν κρατήσεις σε ξένες αεροπορικές εταιρείες με ελληνικές πιστωτικές κάρτες.
Ομαλά επί του παρόντος διεξάγονται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Φάτσιος, προσθέτοντας ωστόσο ότι από την ερχόμενη Τρίτη ενδέχεται να προκύψουν σημαντικά προβλήματα με τον ανεφοδιασμό.
Για σημαντικές ελλείψεις στα νησιά από την επόμενη εβδομάδα, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, προειδοποιούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Πέτρο Σκουληκίδη, «Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα. Με 60 ευρώ ημερησίως δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα των μεταφορέων σε καύσιμα, διόδια και ακτοπλοϊκούς ναύλους. Κανείς πλέον δεν δέχεται πίστωση και το πρόβλημα θα διογκώνεται, καθώς από τα 32.000 οχήματα, τα 25.000 είναι αυτοαπασχολούμενα» καταλήγει.
Ωστόσο, ο ΗΑΤΤΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις ακυρώσεων, που δεν μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τα συνολικά μεγέθη του τουρισμού.
ΠΑΡΟΣ: Το ποσοστό των ακυρώσεων στην Πάρο δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε στα επίπεδα του 10%. Ο τέως πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Τάκης Αμπατζής, επισημαίνει ότι «δεν γίνονται νέες κρατήσεις. Ιδιαίτερα οι Ελληνες με τους οποίους επικοινωνούμε είναι πολύ μουδιασμένοι».
ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Για «δολοφονία» των μικρών ξενοδοχείων της Μαγνησίας κάνει λόγο ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Γιώργος Ζαφείρης. «Οι Ελληνες έχουν ακυρώσει σωρηδόν τις κρατήσεις για το επόμενο διάστημα. Εξαίρεση αποτελούν οι κρατήσεις που έγιναν για τον Αύγουστο. Οι υπόλοιπες ακυρώθηκαν σε ποσοστό 80%. Με τα δεδομένα που έχουμε μπορούμε να πούμε ότι ο Ιούλιος έχει χαθεί».
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τα ξενοδοχεία του νομού έχουν κάνει προμήθειες για έναν μήνα, οπότε δεν θα αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα τροφοδοσίας, λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Δεν έχουμε ακυρώσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε νέες κρατήσεις. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά 50% σε μία μέρα» τονίζει.
ΠΑΤΜΟΣ: Απογοήτευση αισθάνονται οι ξενοδόχοι της Πάτμου, καθώς βλέπουν τον τουρισμό του νησιού να καταρρέει. Η πρόεδρος των ξενοδόχων, Αννα Ρωμαίου, τονίζει ότι το τελευταίο τετραήμερο έχουν γίνει ακυρώσεις στα 25 από τα 38 ξενοδοχεία του νησιού. «Μιλάμε για 281 άτομα που θα έμεναν κατά μέσο όρο πέντε ημέρες ο καθένας. Χάσαμε περίπου 1.600 διανυκτερεύσεις. Στο δικό μου ξενοδοχείο έχουν γίνει μόνο δύο κρατήσεις από το περασμένο Σάββατο» καταλήγει.
ΚΕΡΚΥΡΑ: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας, Δημήτρης Χαρίτος, τονίζει ότι η Κέρκυρα είναι τυχερή επειδή η πλειονότητα των κρατήσεων έχει γίνει από τους tour operators του εξωτερικού, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακυρώσεις. «Προφανώς, οι κρατήσεις από Ελληνες έχουν πέσει σημαντικά, αλλά ελπίζουμε οι απώλειες να καλυφθούν από τους tour operators του εξωτερικού. Αν γίνουν κοσμογονικά πράγματα στη χώρα τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσουν να κυριαρχούν λιγότερο αισιόδοξες σκέψεις».
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η αίσθηση των ξενοδόχων του νησιού είναι ότι δεν θα αντέξουν για πολλές μέρες αν δεν υπάρξει γρήγορη μεταστροφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Οι πρώτες ακυρώσεις από το εξωτερικό έχουν ήδη γίνει, ενώ εμφανίζονται και τα πρώτα προβλήματα στην τροφοδοσία των ξενοδοχείων. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αναζήτηση για ξενοδοχεία στην Ελλάδα από τις μεγάλες ιστοσελίδες έχει πέσει τις τελευταίες μέρες κατά 50%» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Μανώλης Καραμολέγκος.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Με την προσοχή τους στραμμένη σε όσα θα συμβούν από τη Δευτέρα και μετά είναι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, λέει ο πρόεδρός τους, Γρηγόρης Τάσσιος. «Σήμερα είχαμε λίγες ακυρώσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, αλλά είμαστε τυχεροί γιατί αυτήν την περίοδο έχουν πολλούς τουρίστες από τα Βαλκάνια, οι οποίοι έρχονται οδικώς και χρησιμοποιούν μετρητά» τονίζει και συμπληρώνει: «Βρισκόμαστε σε ισορροπία τρόμου. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα συμβεί τη Δευτέρα αν δεν υπάρξει λύση. Θα είναι καταστροφή».
Πηγή: Έθνος