«Στο κόκκινο» ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

«Στο κόκκινο» ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του «μίνι» ασφαλιστικού που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Δημήτρης Στρατούλης, με σφοδρή αντιπαράθεση των Β.Οικονόμου και Θ.Πετράκου και τελικά αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς, αλλαγή ασφαλιστικών κλάσεων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ και απλοποίηση διαδικασιών για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να παρουσιάσει φιλολαϊκό πρόσωπο με μέτρα 300 εκατ. ευρώ την ώρα που έχει η ίδια προτείνει στους δανειστές μέτρα των οποίων το κόστος για τους πολίτες είναι 8 δισ. ευρώ. «Αυτό παραπέμπει σε μία διγλωσσία έξω μέτρα, μέσα πρωτοβουλίες παροχολογικές. Ο εμπαιγμός έχει όριο, έχουμε κάθε καλή πίστη να έρθουμε και να συζητήσουμε και να συνεισφέρουμε, όμως με την επιμονή δεν μας δίνετε άλλη εκδοχή από το να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Ν.Δ.

 

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται καν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που να αποτυπώνει το δημοσιονομικό κόστος.

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στατούλης υποστήριξε ότι «το κόστος είναι 3-4 φορές μικρότερο από αυτό που αναφέρεται. Δεν αξίζει να κάνετε τέτοια αντιπαράθεση για ένα ν/σ που λύνει τόσα προβλήματα. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχει και η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει».

 

Με την κλιμάκωση της έντασης και την αποχώρηση των γαλάζιων βουλευτών ο κ.Στρατούλης σχολίασε ότι «Η αποχώρησή σας δείχνει ότι δεν θέλετε να καταργηθούν οι μνημονιακές διατάξεις με το νομοσχέδιο που φέρνουμε» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Νωρίτερα, ο Βασίλης Οικονόμου της ΝΔ και ο Θανάσης Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ είχαν οξύτατη αντιπαράθεση με σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αναφορικά με την πολιτική διαδρομή σε διαφορετικά κόμματα.