Στο ΕΣΠΑ 42 έργα ύψους 5,6 δισ. ευρώ
Ενα σύνολο 42 έργων, αξίας 5,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% αφορά στον τομέα της Ενέργειας έχουν προεπιλεγεί για συμμετοχή στο πακέτο Γιούνκερ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.
Πρόκειται για έργα είτε συμμετοχής του Δημοσίου είτε αμιγώς ιδιωτικά, εκ των οποίων τα 20, προϋπολογισμού 2,173 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενέργεια. Στον τομέα των Υποδομών-Μεταφορών έχουν προεπιλεγεί 5 έργα, προϋπολογισμού 1,445 δισ. ευρώ, στις Τεχνολογίες Πληροφορικής-Επικοινωνιών 5 έργα, προϋπολογισμού 920 εκατ. ευρώ, στην Έρευνα – Ανάπτυξη – Καινοτομία 4 έργα, προϋπολογισμού 594 εκατ. ευρώ, στις Ιδιωτικές Βιομηχανικές Επενδύσεις 5 έργα, προϋπολογισμού 349 χιλ. ευρώ και στον Τουρισμό 3 έργα, αξίας 112 χιλ. ευρώ.
Απάντηση
Οπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης στην απάντησή του για τη διαμόρφωση της «ελληνικής λίστας» στο πακέτο Γιούνκερ:
«Στις 10 Φεβρουαρίου 2016 απεστάλη κοινή επιστολή με τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία γνωστοποιήθηκε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων. Με την επιστολή αυτή, που είχε αποδέκτες όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους δημόσιους αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς, ζητήθηκε να εντοπισθούν από τους φορείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, έργα τα οποία η Ελλάδα επιθυμεί να αναρτηθούν στη διαδικτυακή πύλη, να καταρτισθεί λίστα έργων και να αποσταλεί στο ΥΠΟΙΚ, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθούν, κατόπιν κοινού ελέγχου με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Οι προτάσεις έργων εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν σε πρώτη φάση από ad hoc Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Οικονομίας. Από αυτή τη διαδικασία και με βάση την ικανοποιητική ωριμότητα και την πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του Κανονισμού του EFSI, αλλά και την εναρμόνιση με βασικούς άξονες του αναπτυξιακού μοντέλου που δημιουργούμε, προεπιλέχθηκαν 42 έργα είτε ‘εμπλοκής Δημοσίου’ είτε αμιγώς ιδιωτικά, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ».
Ο κ. Σταθάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, αναφέροντας ότι κατά τη φάση της προετοιμασίας του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε., η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να υποβάλουν ενδεικτικό κατάλογο έργων. Η τότε ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2014 λίστα με 174 έργα, ύψους 41,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Ο κατάλογος αυτός έπασχε ως προς τον βαθμό ωριμότητας των έργων και ως προς την επιλεξιμότητά τους με βάση τα κριτήρια του Κανονισμού, οπότε προέκυψε η ανάγκη ριζικής επανεξέτασης του καταλόγου αυτού, όπως δήλωσε ο υπουργός.
Το ενεργειακό πακέτο περιλαμβάνει έργα όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρισμού Κρήτης- Πελοποννήσου, υβριδικούς σταθμούς ηλιακούς και αιολικούς, το τερματικό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ.
Ευθύνες
Ο κ. Σταθάκης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, αναφέροντας ότι κατά τη φάση της προετοιμασίας του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε., η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να υποβάλουν ενδεικτικό κατάλογο έργων.
Το 2014
Η τότε ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2014 λίστα με 174 έργα, ύψους 41,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Ο κατάλογος αυτός έπασχε ως προς τον βαθμό ωριμότητας των έργων και ως προς την επιλεξιμότητά τους με βάση τα κριτήρια του Κανονισμού