Στο 32% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη
«Πρωταθλήτρια» πόλη της χώρας στην ανεργία παραμένει η Θεσσαλονίκη, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ο δείκτης στο πολεοδομικό συγκρότημα παραμένει κολλημένος στα επίπεδα του 32%, ενώ στους νέους πλησιάζει το 65%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ νια το πρώτο τρίμηνο του 2014, η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των περιφερειών της χώρας με τη μεγαλύτερη ανεργία, πίσω μόνο από το Νότιο Αιγαίο, με ποσοστό 29,9% (από 29,7% πέρυσι), στο οποίο, όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, βαραίνει ιδιαίτερα η ανησυχητική κατάσταση στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
«Ουσιαστικά, η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στην ανεργία, καθώς το Νότιο Αιγαίο είναι του ριοηκή περιοχή και θα διορθώσει εύκολα μέσα στο καλοκαίρι. Η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της τελευταίας 10ετίας-15ετίας, σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση των τελευταίων τεσσάρων ετών, έχουν δημιουργήσει τη σημερινή εφιαλτική κατάσταση, όπου ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς είναι άνεργος», λέει ο κ.Τσαραμπουλίδης και προσθέτει: «Σε σχέση και με τις προβλέψεις νια την πορεία του ΑΕΠ, προσδοκούμε μία οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας για το 2014 και μία πιο αισθητή βελτίωση το 2015. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να λειτουργεί ο αυτόματος πιλότος της αναιμικής ανάκαμψης, απλώς και μόνο επειδή πιάσαμε πάτο και δεν πάει παρακάτω. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης και χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, με παράλληλη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες, νια να ανακτηθεί το μεγάλο χαμένο έδαφος όσο γίνεται γρηγορότερα».
Ερωτηθείς νια το αν η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) να ανάψει, νια πρώτη φορά, το πράσινο φως νια ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία Ελλάδος, μπορεί να έχει συνέχεια στις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζεται καθησυχαστικός.
«Οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν μείνει στην περιοχή, τόσο από τον κλάδο του μετάλλου όσο και από τους υπόλοιπους κλάδους, έχουν προχωρήσει σε περικοπές, άμεσα ή έμμεσα, και έχουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες. Παρότι μας προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και έκπληξη η απόφαση του ΑΣΕ, πρέπει να πούμε ότι η Χαλυβουργία είναι μία πολύ ειδική περίπτωση, καθώς ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΘ και εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας νια απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. «Εάν το κάνει, θα υπογράψει το πολιτικό τέλος της, καθώς ουσιαστικά θα φέρει νέο πακέτο μέτρων που δεν θα μπορεί να γίνει, οριστικά πια, ανεκτό από την κοινωνία», καταλήγει ο κ.Τσαραμπουλίδης.
Πηγή: Ναυτεμπορική