Στην κόψη του χρόνου τα προαπαιτούμενα
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση βλέπει την κλεψύδρα να αδειάζει επικίνδυνα. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έφυγε και άφησε πίσω του, από τη μια την αισιοδοξία του και από την άλλη τις σαφείς προειδοποιήσεις ότι μέχρι την έναρξη τουEurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την ελληνική πλευρά σε όλα τα ανοικτά μέτωπα: από τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μέχρι στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οι προειδοποιήσεις δεν εξαντλήθηκαν βέβαια στο θέμα της πρώτης λίστας των προαπαιτούμενων (η υλοποίηση των οποίων ξεκλειδώνει και τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια ευρώ).
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων ήταν σαφής:
1. Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα αποδεσμευτούν αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα: σε αυτά συμπεριέλαβε την 1η και τη 2η λίστα των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί ταυτόχρονα με το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016-2019 προς το τέλος Νοεμβρίου.
2. Ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας του ασφαλιστικού, υποστήριξε επίσης ο κ. Μοσκοβισί, καθιστώντας σαφές ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί θα περιμένουν πλέον όχι την έκθεση της Επιτροπής Σοφών που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους αλλά τις αναλυτικές και κοστολογημένες ελληνικές προτάσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα να προχωρήσει το ασφαλιστικό τον Νοέμβριο, την ώρα μάλιστα που από το υπουργείο Εργασίας προέκυπτε ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να εξασφαλίσει ολιγοήμερη παράταση ώστε το νομοσχέδιο να μεταφερθεί για τον Δεκέμβριο.
Για μια ακόμη φορά ο κ. Μοσκοβισί είχε πολλά να πει για τη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν μετά τη 12η Ιουλίου (ημερομηνία σταθμό τη χαρακτήρισε). Για 2η συνεχή ημέρα δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι να ξεκινήσει το Eurogroup της Δευτέρας θα έχει στα χέρια του συμφωνία επί όλων των ανοικτών θεμάτων. Μίλησε επίσης με ευαισθησία για το θέμα της κύριας κατοικίας (δεν αγνοούμε τους ευάλωτους, ανέφερε).
Από την άλλη, όμως, δεν άφησε ποτέ να εννοηθεί ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα αποδεσμεύσει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αν κάποιο από τα «προαπαιτούμενα» της πρώτης λίστας παραμείνει σε εκκρεμότητα. Το αντίθετο. Επανέλαβε ξανά και ξανά την ανάγκη να διατηρηθεί το… μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί μετά τις 12 Ιουλίου (σ.σ.: δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος από το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου) και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, «ορισμένες εκ των οποίων θα χρειαστούν πολιτικό θάρρος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ετσι, η κυβέρνηση έχει πλέον ώρες μπροστά της για να καταθέσει στη Βουλή:
1. Τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η λίστα των εναλλακτικών περιλαμβάνει από την αύξηση της φορολογίας στα έσοδα του ΟΠΑΠ και τη δημοπράτηση αδειών για τον ηλεκτρονικό τζόγο, μέχρι την επιβολή ενός ακόμη φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
2. Τη διάταξη για την προστασία της κύριας κατοικίας (πρακτικά τα όρια εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό αλλά και τη διάρκεια που θα παραμείνει σε ισχύ η προστατευτική ρύθμιση).
Στο τραπέζι τα «κόκκινα» δάνεια
Βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση η οποία «θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες» εμφανίστηκε αμέσως μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σχετικά με το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, στις κοινές τους δηλώσεις, ο κοινοτικός επίτροπος δεν προέβη σε κάποια σαφή αναφορά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας γενικά ότι «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και τείνουμε ευήκοα ώτα στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη την επίσκεψή του στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές. «Για όλα αυτά τα θέματα μιλήσαμε με τον υπουργό Οικονομίας, τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό» ανέφερε, τονίζοντας ότι «έχουμε ως κοινό στόχο να βρούμε τον τρόπο ώστε η Ελλάδα να στήσει μια στέρεα οικονομική βάση με κοινωνική δικαιοσύνη».
Το πνεύμα της συζήτησης αυτές τις δύο ημέρες ήταν πολύ θετικό, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν τρία πολύ σημαντικά βήματα, «στα οποία συμφωνούμε από κοινού»: πρώτον, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεύτερον, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και, τρίτον, να υπάρξει μια συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.
Πηγή: Ναυτεμπορική