Στην επόμενη Σύνοδο η τελική συμφωνία

ΦΩΤΟ: YVES HERMAN

ΦΩΤΟ: YVES HERMAN

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε μία «συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου για το προσφυγικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο μετά το τέλος της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Καταλήγοντας, είπε ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι «οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», σημειώνοντας ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η Ε.Ε. στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Τέλος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα έχει νέα συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες, αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην Ε.Ε.. Όπως επισήμανε, οι νέες προτάσεις με την Ε.Ε. είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να επιζητεί τη βοήθεια της Ε.Ε., υποστήριξε.

Τόνισε επίσης ότι αυτοί που ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον επόμενο Ιούνιο, ενώ τόνισε τη σημασία του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.