Στερεύουν τα νοσοκομεία από υλικά, φάρμακα και τρόφιμα
Σε απόλυτα οριακό σημείο βρίσκεται η ικανότητα των νοσοκομείων να προμηθεύονται υλικά και φάρμακα.
Σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας υπήρξαν τις τελευταίες μέρες διαδοχικά ελλείψεις σε τρόφιμα (ρύζι, γάλα), ενώ προχθές δεν ξεφορτώθηκαν φορτηγά που μετέφεραν φρέσκο κρέας. Η επίσημη δικαιολογία που δόθηκε ήταν ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στα τιμολόγια, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε ρευστό να καταβληθεί στον προμηθευτή.
Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια του φαρμακευτικού υλικού. Το κονδύλι για φάρμακα επαρκεί έως τις αρχές του επόμενου μήνα και λίγο περισσότερο, στην περίπτωση που γίνουν έγκαιρα οι παραγγελίες. Για να πληρωθούν οι προμηθευτές, η διοίκηση αναγκάζεται να μεταφέρει χρήματα από κωδικό σε κωδικό του προϋπολογισμού. Πληρώνει, για παράδειγμα, τρόφιμα από τον κωδικό των καυσίμων.
Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση και στα νοσοκομεία του Πειραιά. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Νίκος Πλατηνισιώτης δήλωσε χθες ότι τα φάρμακα επαρκούν για 30 μέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα -σημειώνει- παρατηρείται στα υλικά των χειρουργείων. Επαρκούν για 15 μέρες και στην περίπτωση που δεν λυθεί το πρόβλημα, θα αναβληθούν επεμβάσεις.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνει λόγο για κατάρρευση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τη σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 ?αναφέρει? είχαν χρηματοδοτηθεί με 800 εκατομμύρια ευρώ και φέτος με μόλις 90 εκατομμύρια.
Η εικόνα που μεταφέρουν οι εργαζόμενοι είναι ότι τα νοσοκομεία οφείλουν σε κάθε κατεύθυνση, αδυνατούν να προμηθευτούν υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό, γάντια, γάζες και βαμβάκι, ενώ τα υλικά αγοράζονται από το προσωπικό και τους ασθενείς.
Για ελλείψεις σε φάρμακα έκανε λόγο και το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ). Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις περί επάρκειας φαρμάκων και ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι αποπροσανατολιστικές: «Η πραγματικότητα είναι ότι η σχέση του φαρμάκου με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόλυτα εξαρτημένη. Ηδη, σε μόλις 48 ώρες το πρόβλημα γίνεται μεγάλο».
Στο μεταξύ, ένταση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία είναι στη διακριτική ευχέρεια των φαρμακοποιών να ζητούν τη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους σε περιπτώσεις αδυναμίας.
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) απάντησε σε έντονο ύφος. Σχολίασε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Υγείας να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν οικονομικό αδιέξοδο, λόγω των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ με το… σταγονόμετρο. Προειδοποίησε, δε, ότι θα συγκαλέσει τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, με θέμα την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση!
Πηγή: Έθνος