Στενεύουν τα περιθώρια για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
Φρένο στο κύμα μετεγγραφών στα ΑΕΙ σκοπεύει να βάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας δια στόματος Αριστείδη Μπαλτά «ότι δεν θα κάνουμε εύκολες μετεγγραφές».
Ο νέος υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες ότι θα «ζητήσουμε από τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους να το λάβουν υπόψη αυτό όταν επιλέγουν πανεπιστήμια της περιφέρειας σε σχέση με τη δυνατότητά τους να φοιτήσουν εκεί».
Το θέμα των μετεγγραφών, που κυριολεκτικά διέλυσε φέτος τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα εξεταστεί εξαρχής από την πολιτική ηγεσία, αλλά ο υπουργός έδωσε ήδη το στίγμα για όσους επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους ιδρύματα της περιφέρειας, ότι δηλαδή θα πρέπει εκ των προτέρων να σκεφτούν εάν θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτά εφόσον είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε «πολύ πλατύτερου τύπου μετεγγραφές» με αποτέλεσμα να αδειάσουν τα περιφερειακά ιδρύματα και να φορτωθούν υπερβολικά τα κεντρικά και γι΄ αυτόν τον λόγο ο θεσμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Σχετικά με τους αιώνιους φοιτητές, επανέλαβε ότι πρόκειται περί ψευδοπροβλήματος και πρόσθεσε ότι προφανώς και δεν πρόκειται να γίνει μαζική «επαναφορά» των αιώνιων φοιτητών, αλλά θα υπάρξει μια μαζική πρόσκληση για όσους θέλουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Θα προσπαθήσουμε να τους βρούμε και ακόμη με προσωπική συνέντευξη να εξετάσουμε την κάθε περίπτωση.
Φυσικά θα υπάρχουν κριτήρια κατά περίπτωση, εντός των κανόνων που όλοι πρέπει να υπακούσουν», δήλωσε ο κ. Μπαλτάς, ενώ αναφερόμενος στα ΑΕΙ είπε ότι θα υπάρξει νέος νόμος πλαίσιο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και διαφορετικής φιλοσοφίας Συμβούλια Ιδρύματος, τα οποία τώρα θα καταργηθούν με τη μορφή που λειτουργούν. Οσον αφορά τα Πειραματικά Σχολεία δήλωσε ότι οι μαθητές πρέπει να εισάγονται με κλήρωση και όχι με εξετάσεις , ενώ για τα Πρότυπα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιου είδους εξέταση για την εισαγωγή των παιδιών.