Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας ή «κούρεμα» χρέους

«Χρήματα; Όχι, ευχαριστώ», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung), σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, Δημήτρη Βαρτζόπουλου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας ή «κούρεμα» χρέους.

 

«Το οικονομικά πληγέν μέλος της ευρωζώνης “Ελλάδα”, σύμφωνα με δικές της μαρτυρίες, δεν χρειάζεται ούτε τρίτο πακέτο βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων, ούτε ένα δεύτερο επίσημο κούρεμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι ως τον Μάιο του 2015 η κυβέρνησή του διαθέτει αρκετά χρήματα. Και για το μετέπειτα χρονικό διάστημα των δώδεκα μηνών καταρτίζεται ένα σχέδιο χρηματοδότησης χωρίς ξένη βοήθεια, ειδικά δεδομένου ότι η Ελλάδα κατάφερε πρόσφατα να κερδίσει εκ νέου τους ιδιώτες πιστωτές. Η έκδοση ενός ακόμα κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας» αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι οι δύο Έλληνες αξιωματούχοι συναντήθηκαν με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Σταϊκούρας «ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Γερμανούς πολίτες για τη βοήθεια, αναφέρθηκε ωστόσο και στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης αλλά και τις υποσχέσεις τους από το έτος 2012 να μειώσουν το βάρος του χρέους, υπό το οποίο στενάζουν οι Έλληνες. Η κυβέρνηση της Αθήνας εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας και επιτυγχάνει στο μεταξύ -χωρίς να συνυπολογίζονται οι δαπάνες για πληρωμή των τόκων- πλεόνασμα προϋπολογισμού. Επίσης εφαρμόστηκαν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τον κοινωνικό τομέα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. “Τώρα πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους” ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός».

 

Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ήθελε να μιλήσει για το «τι ακριβώς φαντάζεται η Αθήνα, ώστε να μην δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο» και εξηγεί ότι υπό συζήτηση βρίσκονται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, από τα 24 χρόνια που είναι σήμερα στα 50 έτη και μία μείωση του επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. «Ένα τέτοιο πακέτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, το μεγάλο βάρος του χρέους που υπολογίζεται στο 170% του ΑΕΠ, σαφώς θα μειωνόταν» καταλήγει το δημοσίευμα.