Στα όπλα οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης για τον αφοπλισμό
Έντονα αντέδρασαν οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης στη διαταγή του γενικού αστυνομικού διευθυντή να μη φέρουν οπλισμό σε συγκεντρώσεις όσοι υπηρετούν στις διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης απέστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε “να αποκατασταθούν οι λεπτές ισορροπίες στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας” και να παύσουν οι “εγκληματικές και ανεύθυνες διαταγές”.
“Η διαταγή που δόθηκε πριν από λίγες ώρες είναι παράνομη. Οι διμοιρίες της ΥΑΤ βρέθηκαν σε μία διαδήλωση χωρίς όπλα. Το πρωί, πριν να αναλάβουν υπηρεσία, οι ανώτεροι τους υποχρέωσαν να αφήσουν τον ατομικό οπλισμό τους μέσα στο υπηρεσιακό όχημα. Προφανώς η διεύθυνση δεν ερμήνευσε σωστά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού”, αναφέρει στη “Μ” ο Δημήτρης Παδιώτης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι σύμφωνα με το νόμο (3169/2003) ο αστυνομικός φέρει πάντοτε υπηρεσιακό ατομικό οπλισμό κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, επιτρέπεται μάλιστα να έχει το όπλο του και εκτός υπηρεσίας. Η διοίκηση της Ένωσης, απευθυνόμενη στον αν. υπουργό, αναγνωρίζει ότι “από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης των νέων καθηκόντων σας με τις δηλώσεις σας κάνατε σαφή την επιθυμία σας για μεταστροφή της Ελληνικής Αστυνομίας σε ένα λιγότερο στρατιωτικοποιημένο σώμα. Προφανώς η πρόθεσή σας αυτή διαστρεβλώθηκε πλήρως και πολλοί μιλούν για άοπλους αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας. Την παρανόηση αποκαταστήσατε προσωπικά με τις χθεσινές δηλώσεις σας ότι o αστυνομικός πρέπει να φέρει όπλο, γιατί διαφορετικά είναι κοινωνικός λειτουργός-διαχειριστής κρίσεων”.
Επιπλέον οι αστυνομικοί στην επιστολή τους σημειώνουν: “Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι κάτι τέτοιο (προφορική διαταγή αφοπλισμού) θα μπορούσε να συμβεί στο πολύπαθο σώμα όπου υπηρετούμε, πόσο μάλλον στις διευθύνσεις αστυνομικών επιχειρήσεων, των οποίων οι υπηρετούντες συνάδελφοι συχνά αποτελούν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών. Όπως όλοι γνωρίζουμε, εναντίον τους έχουν σημειωθεί επιθέσεις ακόμη και με καλάσνικοφ, πλην των άλλων επιθέσεων που κατά καιρούς έχουν συμβεί. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι οι συνάδελφοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που έχουν παραστεί σε χιλιάδες μέτρα τάξης, ουδέποτε προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα με τον ατομικό οπλισμό τους, αφού είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στη χρήση των όπλων και δεν υπερβαίνουν τη νόμιμη χρήση τους. Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποστολή των διμοιριών της ΥΑΤ είναι η αποκατάσταση της τάξης και πάντα φέρουν οπλισμό. Διαχρονικά σε όλες τις διαταγές που αφορούσαν την κατοχή του οπλισμού από το αστυνομικό προσωπικό οι διμοιρίες της ΥΑΤ πάντοτε κατ’ εξαίρεση έφεραν οπλισμό σε όλες τις περιπτώσεις”.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει “εγκληματικές και ανεύθυνες” τις διαταγές που στέλνουν τους αστυνομικούς σαν “πρόβατα στη σφαγή” και επισημαίνει: “Ξεπεράστηκε μία κόκκινη γραμμή και αρνούμαστε κατηγορηματικά να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο, επειδή αυτοί που έπρεπε να λαμβάνουν τις ορθές αποφάσεις για την ασφάλειά μας, και κατ’ επέκταση των πολιτών αυτής της χώρας, αποδεικνύονται για άλλη μία φορά κατώτεροι των περιστάσεων και ενδιαφέρονται μόνον για την προσωπική τους προβολή και υπηρεσιακή εξέλιξη”. “Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι αυτοί που σε μία μέρα αποφάσισαν τον αφοπλισμό του έλληνα αστυνομικού είναι οι ίδιοι που πριν από έναν μήνα ήταν υπέρμαχοι του δόγματος της αστυνομοκρατίας και έβγαζαν στο δρόμο με κάθε ευκαιρία χιλιάδες αστυνομικούς για την καταστολή του πλήθους”.
ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1996
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης απέφυγε να απαντήσει στις καταγγελίες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ενώ κύκλοι της ανέφεραν στη “Μ” ότι “προφανώς η εντολή αφορά όλο το σώμα και προέρχεται άνωθεν”. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο πρώην υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο του 1996, που προβλέπει ότι δεν θα φέρουν οπλισμό οι αστυνομικοί σε διαδηλώσεις και στα γήπεδα. H διάταξη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο σε δύο διαδηλώσεις στην Αθήνα. Η ΥΜΕΤ αφοπλίστηκε, ενώ άοπλοι ήταν και οι αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στα μέτρα. Για τα ΜΑΤ όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη αφοπλισμού σε διαδηλώσεις, ενώ οι διμοιρίες της ΥΑΤ πάντοτε κατ’ εξαίρεση έφεραν οπλισμό σε όλες τις περιπτώσεις.
Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ
Οι διμοιρίες της ΥΑΤ είχαν κληθεί να περιφρουρήσουν διακριτικά διαμαρτυρία χθες το πρωί έξω από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ΚΚΕ) σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία των μεταλλεργατών στην Τουρκία. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, χιλιάδες μεταλλεργάτες της Τουρκίας βρίσκονταν σε απεργία σε δεκαεννέα εργοστάσια από τις 29 Ιανουαρίου και ενώ προετοίμαζαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε ακόμη δεκαοκτώ εργοστάσια, η απεργία τους απαγορεύτηκε από την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο νόμου που αναστέλλει για δύο μήνες τις απεργίες, όταν συντρέχουν λόγοι “εθνικής ασφάλειας”.
“Δεν υπάρχουν σύνορα στα συμφέροντα της εργατικής τάξης όλων των χωρών”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης, εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη στους τούρκους απεργούς. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την απαγόρευση της απεργίας από την τουρκική κυβέρνηση και ζήτησαν να ανασταλεί η σχετική απόφαση και να υλοποιηθούν τα αιτήματα των μεταλλεργατών για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις. Στη συνέχεια θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους έξω από το προξενείο και αποχώρησαν.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία