Στα distress funds σταδιακά τα κόκκινα δάνεια
Νέα υποχώρηση από τη κυβέρνηση στην πλήρη απελευθέρωση πώλησης των κόκκινων δανείων, φέρνει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Δεν έφτανε η αύξηση του ΦΠΑ σε 24% για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, δεν έφτανε η αύξηση της φορολογίας, δεν έφταναν οι μειώσεις στις συντάξεις, δεν φτάνουν τα νέα μέτρα επιπλέον 3 δις ευρώ που φέρνουν οι δανειστές, έρχεται τώρα και νέα «νίκη» της κυβέρνησης στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Τέρμα πλέον οι κόκκινες γραμμές και η προστασία της κύριας κατοικίας από τη κυβέρνηση. Και ξεχνιέται πια, μια και καλή, εξ’ ολοκλήρου το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Στη κυβέρνηση πλέον, όπως διαβάζουμε, μετά την αντίσταση και τη σκληρή στάση των προηγούμενων ημερών, που απ’ότι φαίνεται ήταν απλά στάχτη στα μάτια του κόσμου, τα πράγματα επανέρχονται σε ισορροπία. Μια ισορροπία, όχι πια λεπτή, αλλά πολύ σταθερή. Πού όμως φαίνεται ήταν εξ’αρχής ο σκοπός της κυβέρνησης. Η απλή απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα distress funds, όπως ακριβώς ζητούσαν από την αρχή οι δανειστές, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι δήθεν αγωνίζεται για το δίκιο των δανειοληπτών και για τη προστασία της κύριας κατοικίας. Η δήθεν σκληρή στάση της κυβέρνησης μεταβλήθηκε σε άτακτη υποχώρηση, μόλις οι δανειστές έτριξαν τα δόντια τους στο οικονομικό επιτελείο και έκαναν μια απλή νύξη για την αξιολόγηση. Κι επειδή η κυβέρνηση έχει αναγάγει το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης σε υπέρτατο αγαθό, δίνει γη και ύδωρ για να κλείσει και να έχει να παρουσιάσει – επιτέλους – κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το οποίο όμως δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή των φορολογούμενων Ελλήνων. Γιατί, μπορεί να κλείσει θετικά η αξιολόγηση, αλλά οι φόροι, οι αυξήσεις στα προϊόντα και οι μειώσεις στις συντάξεις θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν να παραμένουν στη ζωή μας.
Η παγίδα για τους δανειολήπτες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πλήρης απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα distress funds. Το μόνο που κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να έρθει πιο απαλά η πώληση, είναι, όχι η πλήρης, αλλά η σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων. Κι αυτό μάλιστα, δεν είναι πρόταση των δανειστών, αλλά της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι πάντως που φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Πρόκειται για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των «κόκκινων» δανείων σε εξαμηνίες.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπει η πρόταση τη ελληνικής κυβέρνησης στους δανειστές, μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτραπεί η πώληση σε κερδοσκοπικά funds του 20%-25% των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή δάνεια συνολικής αξίας 20-25 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2017 θα απελευθερωθεί ένα δεύτερο πακέτο κόκκινων δανείων αντίστοιχου ποσοστού κ.ο.κ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στο 2018 δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, ενώ το μοναδικό πέπλο προστασίας για τους δανειολήπτες θα είναι πρακτικά ο νόμος Κατσέλη.
Πλέον, οι χιλιάδες Ελλήνων δανειοληπτών δεν έχουν να ελπίζουν ή να περιμένουν τίποτα από την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί τίποτα δεν μας κάνει να ελπίζουμε ότι και ο νόμος Κατσέλη δεν θα αλλάξει και πάλι, όπως έγινε στο άμεσο παρελθόν, αφήνοντας απροστάτευτους όλους ανεξαιρέτως τους δανειολήπτες στα νύχια των distress funds.