Στα 77 δισ. ευρώ τα επισφαλή δάνεια
Άμεσες πρωτοβουλίες της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνεργασία μετόχων και κυβέρνησης, για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων που φθάνουν στα 77 δισ. ευρώ, προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ζημίες που εμφάνισαν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2014 φθάνουν στα 600 εκατ. ευρώ και προκλήθηκαν κυρίως από το ύψος των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:
– Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5%, έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα.
– Συνολικά, το ύψος των «κόκκινων» δανείων έφθασε στα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ, στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια.
«Το πρόβλημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας, είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.
Τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές «σημαντικής» -όπως είπαν- «ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» καθώς όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Ωστόσο και οι δύο τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν και η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και οι μεταρρυθμίσεις.
«Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και πλησιάζει σε σημείο μεταστροφής του δυσμενούς κλίματος, μπαίνοντας πια σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όλοι οι δείκτες είναι ενθαρρυντικοί, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αν διορθώσουμε και τα ελλείμματα τότε η χώρα θα κάνει το θαύμα. Κανένα μέλος του ΟΟΣΑ δεν έχει πετύχει κυκλικά διορθωμένο έλλειμμα κατά 21%. Αυτό είναι πραγματικό επίτευγμα του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Και πρόσθεσε: «Από την εμπειρία μου λέω ότι μακροοικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη πάνε μαζί, χέρι- χέρι. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και επιτρέπει αισιόδοξη πρόβλεψη. Υπάρχουν βέβαια και οι κίνδυνοι που μπορεί να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Πρέπει, αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη, να φυλά τις Θερμοπύλες, είναι ανάγκη να συνεχιστούν η εφαρμογή του προγράμματος και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν ίσως και με ταχύτερο ρυθμό».
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε ακόμα για ενθαρρυντικές ενδείξεις για την απασχόληση, σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει ότι ειδικά για τους μακροχρόνια άνεργους και κυρίως στους νέους, η ανεργία αναμένεται σταδιακά να αποκλιμακωθεί. Παράλληλα, προέβλεψε σταδιακή επάνοδο ανάκαμψης εντός του έτους στις εξαγωγές αγαθών, ενώ σημείωσε ότι στις εξαγωγές υπηρεσιών οι ενδείξεις είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές, με τα έσοδα στον τουριστικό τομέα να εμφανίζουν αύξηση κατά 28%.
Μίλησε επίσης για εφικτή ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης, στην πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έπλεξε ιδιαίτερα το εγκώμιο του Γιάννη Στουρνάρα, αναγνωρίζοντάς του σημαντική και καθοριστική συμβολή ως υπουργού Οικονομικών στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και στην επιτυχημένη έξοδό της στις διεθνείς αγορές.
«Είμαι πεπεισμένος ότι και από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει στην προσπάθεια της χώρας που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.