Στα 2,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,53 δις ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, καταγράφοντας υπέρβαση του στόχου κατά 979 εκατ. ευρώ. «Βήμα-βήμα η χώρα βγαίνει από την κρίση» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται «σχέδιο που εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος». Πέραν αυτών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων.
Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει ότι για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2,2 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,53 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,6 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 405 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 327 εκατ. ευρώ ή 1% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 304 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,29 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 78 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 39,5 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,7 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35,9 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του επικαιροποιημένου στόχου κατά 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, αλλά και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 247 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων κατά 395 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.