Στα 14 εκατ. ευρώ ετησίως το όφελος από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών
Σε 14 εκατ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται το κοινωνικo-οικονομικό όφελος των δημόσιων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών που γίνονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τόνισε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Μπίθας, στο περιθώριο της ημερίδας «Καταπολέμηση Κουνουπιών και Δημόσια Υγεία» που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη που πραγματοποιεί ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life Conops, ο κ. Μπίθας τόνισε ότι το συνολικό κόστος των δημοσίων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται περίπου σε 3,3 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το όφελος των προγραμμάτων αυτών ως προς την καταπολέμηση της επιδημίας του Ιού του Δυτικού Νείλου υπολογίζεται σε περίπου 0,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που σύμφωνα με τον κ. Μπίθα, αντιστοιχεί σε κόστη υγείας (που επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα νοικοκυριά) και τα οποία αποφεύγονται.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «αν συνυπολογιστούν και τα οφέλη που προκύπτουν από την αποφυγή της όχλησης που προκαλεί το πρόβλημα των κουνουπιών στο σύνολο των νοικοκυριών της Κεντρικής Μακεδονίας, προκύπτει το αναφερόμενο σαφές κοινωνικό-οικονομικό όφελος των προγραμμάτων αυτών και υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ ευρώ ετησίως».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπίθας επισήμανε ότι «δεν έχουμε τη γνώση να δούμε πόσο βαθιά θα ήταν τα προβλήματα υγείας σε επίπεδο οικονομικό εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα που τρέχουν για την καταπολέμηση των κουνουπιών» και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε «τα κόστη πρόληψης που δαπανώνται στην Ελλάδα είναι απόλυτα δικαιολογημένα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν να υλοποιούνται».
Τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης στην Πελοπόννησο
Τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, στο περιαστικό, φυσικό, αλλά και αστικό περιβάλλον υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελώντας και τη μοναδική στη χώρα μας, που κατάφερε αυτό το δύσκολο εγχείρημα (λόγω γραφειοκρατίας και συντονισμού όλων των αρμόδιων φορέων), όπως επισήμανε ο ιατρός, γενικός διευθυντής Υγείας του φορέα, Βασίλης Διαμαντόπουλος στο περιθώριο της ίδιας ημερίδας.
Το πρόγραμμα αυτό τρέχει στην περιφέρεια 12 μήνες τον χρόνο, ενώ το κόστος του ανέρχεται στα 2,3 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι για την υλοποίησή του προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός και υπογράφηκαν προγραμματικές συμβάσεις με τους 25 δήμους.
Όπως ανέφερε, στην περιφέρεια Πελοποννήσου τρέχουν τρία έργα, ένα στην περιοχή του Ευρώτα, λόγω των προβλημάτων ελονοσίας, ύψους 500.000 ευρώ, ένα στο νομό Μεσσηνίας, κόστους 800.000 ευρώ και από ένα εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας και την υπόλοιπη Λακωνία.
Τόνισε ακόμη ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού.