SOS για 10.000 κρούσματα Eμπολα την εβδομάδα
Εφιαλτικά σενάρια για 10.000 κρούσματα Εμπολα την εβδομάδα μέσα στους επόμενους 2 μήνες, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της επιδημίας παρουσίασε χθες αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, δρ Μπρους Εϊλγουορντ, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, εάν οι στόχοι που έχει θέσει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για την Εκτακτη Αντιμετώπιση του Εμπολα δεν επιτευχθούν, τότε τα κρούσματα θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ η γεωγραφική έκταση που θα καλύπτει η επιδημία θα είναι πλέον αχανής.
Οι στόχοι του ειδικού σώματος που έχει συσταθεί από τον ΟΗΕ είναι μέσα στις επόμενες 60 ημέρες να έχει απομονωθεί το 70% των πιθανών κρουσμάτων και να έχει ταφεί με ασφάλεια το 70% των θυμάτων της νόσου. Το πλάνο αυτό, που είναι γνωστό και ως πλάνο «70-70-60», όπως τόνισε ο Εϊλγουορντ θεωρείται ως εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, όμως σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά σοβαρές δεδομένης και της υψηλής θνητότητας της νόσου.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τον Εϊλγουορντ, παρότι από τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία για τη συγκεκριμένη επιδημία το ποσοστό των περιστατικών που καταλήγουν ανέρχεται στο 50% των κρουσμάτων, το πραγματικό ποσοστό θνητότητας της νόσου ανέρχεται το λιγότερο σε 70%. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 8.914 κρούσματα, εκ των οποίων έχουν καταλήξει τα 4.447. Εως το τέλος της εβδομάδας το σίγουρο είναι ότι τα επίσημα κρούσματα θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 9.000.
Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, όμως η γεωγραφική έκταση στην οποία σημειώνονται νέα κρούσματα αυξάνεται συνεχώς.
Τις τελευταίες 4 εβδομάδες καταγράφονται περίπου 1.000 κρούσματα τη βδομάδα, όμως υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που η επιδημία επεκταθεί και στις πρωτεύουσες της Σιέρα Λεόνε, της Γουινέας και της Λιβερίας.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Εϊλγουορντ: «Αν και υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε κάποιες από τις πιο επιβαρημένες περιοχές, η επιδημία έχει πλέον φτάσει σε πιο πολλές περιοχές, επαρχίες και νομούς απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα, ενώ τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται».
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ όπως τόνισε ο ειδικός του ΠΟΥ, θα χρειαστούν περισσότερες κλίνες για τους νοσούντες και περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πάντως οι ηγεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς εξετάζονται διάφορες στρατηγικές για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Συγκεκριμένα, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις πληγείσες από την επιδημία χώρες με στόχο την κατασκευή κέντρων περίθαλψης και την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού. Παράλληλα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνουν τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού σε αεροδρόμια και λιμάνια.