Σόιμπλε: Δεν υπάρχει δάνειο, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης
Αρνητικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταθέσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χθες το βράδυ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, αλλά ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο).
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση αυτή της Αθήνας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στο ZDF, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε είπε πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, αλλά ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
«Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Στη διατύπωση αυτή υπάρχει και το κλειδί (…). Το θέμα είναι αν θα ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, ναι ή όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι θέμα ευθύνης των ίδιων των Ελλήνων.
Σε άλλη του τηλεοπτική συνέντευξη, επίσης χθες βράδυ, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας.
«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Yποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς ‘δεν χρειάζομαι πια λεφτά’ και ‘δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια’, βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθύμισε η χώρα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της: «Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της τον δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο με την αρχή ‘βοήθεια για αυτοβοήθεια’, προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών.
» Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν».
Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας.
«Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».
Μέγαρο Μαξίμου: Ζητάμε παράταση δανειακής σύμβασης και όχι Μνημονίου
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αίτηση για παράταση της δανειακής σύμβασης το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται την παράταση του Μνημονίου.
«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο Ελληνες αξιωματούχους, ο όρος «bailout» υπονοεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχθεί μέτρα λιτότητας ενώ η «παράταση δανειακής σύμβασης» μπορεί να συμφωνηθεί υπό διαφορετικούς όρους.
Τι δηλώνουν υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
Εν τω μεταξύ, πολλοί εκ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ προέβησαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την ευρωζώνη, κυρίως δε αναφορικά με το ζήτημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου είπε ότι είναι σημαντικό ότι και οι δύο πλευρές μίλησαν για ευελιξία, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε νέα βοήθεια περνά από την επέκταση του ισχύοντος προγράμματος.
Η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, ανέφερε ότι επαφίεται στην Ελλάδα και στην ΕΕ να βρουν λύση στο πρόβλημα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, δήλωσε ότι η χθεσινή συζήτηση αποδείχθηκε άκαρπη, αλλά αυτό είναι ήδη παρελθόν και ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από τη σύνοδο, ανέφερε: «Ας περιμένουμε για να δούμε. Θέλουμε μια κατάσταση σταθερότητας. Το ισχύον πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας».
Ο Ματέους Τζουρεκ, υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αλλά οι συζητήσεις είναι πολύ δύσκολες σ’ αυτό το στάδιο και ο χρόνος τρέχει. Σήμερα είχαμε δυνατές δηλώσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε πως το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης».
FT: «Φρένο» Βερολίνου στις προθέσεις της Αθήνας για επέκταση της σύμβασης
Το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθιμένο να κάνει βήματα πίσω και να συζητήσει τις κινήσεις της κυβέρνησης για επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, «η Ελλάδα επιμένει πως η επέκταση αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι εμμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα τέτοιο δάνειο».
Δείτε επίσης: