Σόιμπλε: Αν βρείτε χρήματα στο Πεκίνο ή τη Μόσχα να τα πάρετε

Ενα ακόμη μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον, όπου μίλησε απόψε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αν βρείτε χρήμαρτα από αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον ή τη Νέα Υόρκη, να δανειστείτε. Εμείς θα χαρούμε» δήλωσε ο κ.Σόιμπλε με διάθεση περιπαικτική, καθώς ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει προβλήματα να βρει δανειστές εκτός της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πάντως ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους πρέπει να πετύχει.

 

«Θέλετε χρήματα; Βρείτε τα 200 δισ. από αλλού και εμείς θα χαρούμε» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώπιον της εκδήλωσης του ινστιτούτου Brookings και πρόσθεσε: «Αν οι Ελληνες βρουν τα χρήματα αυτά, είμαστε σύμφωνοι να τα πάρουν…»

 

Ο κ.Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να βρει διεθνείς δανειστές εκτός Ευρώπης και ΔΝΤ, είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την παροχή χρηματοδότησης στην Ελλάδα έως το 2020…

 

Και σημείωσε: «Αν βρείτε χρήματα από αλλού, από το Πεκίνο, είτε τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή τη Νέα Υόρκη να δανειστείτε. Εμείς θα χαρούμε… Αλλά είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που θα σας δανείζει ποσά ύψους 200 δισ. ευρώ» ανέφερε σκωπτικά.

 

Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι είναι απόφαση των Ελλήνων αν επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρώζωνη και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

 

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι τα χρήματα της δόσης θα εκταμιευτούν, μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα να εφαρμόσει το 100% των μεταρρυθμίσεων για να γίνει η εκταμίευση» διευκρίνισε.

 

Ερωτηθείς εάν η γηραιά ήπειρος είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να χάσει ένα κράτος-μέλος της, ο κ. Σόιμπλε μίλησε για παρερμηνεία των δηλώσεών του, τόνισε πάντως πως ό,τι κι αν συμβεί στην Ευρώπη δεν θα αφήσουμε να τεθεί σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και πως εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το τι θα συμβεί.

 

Ο ίδιος δήλωσε πως η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και πως οι συμφωνίες πρέπει πάντοτε να γίνονται σεβαστές.

 

Πηγή: Έθνος