Σκληρό ροκ με φόντο τις δημοσκοπήσεις

Τον δρόμο της πολιτικής πόλωσης ακολουθούν τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους εν όψει μιας ενδεχόμενης πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.

 

Με φόντο τις δημοσκοπήσεις, τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνουν την αντιπαράθεσή τους, θέτοντας αφενός τα διλήμματα που εκ των πραγμάτων τίθενται με αφορμή την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και καθιστώντας σαφείς τις διαφορές που τους χωρίζουν.

 

Ενδεικτικό του κλίματος που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες, και σίγουρα μέχρι την έναρξη των διαδικασιών για την προεδρική εκλογή, ήταν η μετωπική σύγκρουση για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματισμό βουλευτών, θέμα το οποίο συνεχίστηκε και χθες, με την κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση, μιλώντας για «πόλεμο λάσπης» και πολιτικό εκβιασμό των ανεξάρτητων βουλευτών.

 

Για τη ΝΔ και την κυβέρνηση συνολικά πάντως, η συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας αποτελεί τη βασική πολιτική προτεραιότητα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει μέχρι τον Φεβρουάριο και να υπάρξουν βουλευτές που θα μεταβάλουν τη στάση τους και θα στηρίξουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

Οι εκλογές, άλλωστε, όπως φαίνεται και από τη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO (για λογαριασμό του Mega), δεν θα είναι μια εύκολη αναμέτρηση και για τα δύο κυβερνητικά κόμματα, με δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν από διαφορετική αφετηρία από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε εντείνουν και τις επιθέσεις τους στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα, ενώ σε υψηλούς τόνους θα κινηθεί η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα.

Για το επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πρωταρχικής σημασίας η ολοκλήρωση (με θετικό πρόσημο, φυσικά) της τρέχουσας αξιολόγησης και η ολοκλήρωση των βημάτων που θα οδηγήσουν στην απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα υπάρξει και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τον Δεκέμβριο, θα οδηγήσουν στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Αυτή η αλλαγή, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα, θα βοηθήσει και τις συζητήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και με στελέχη κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συγκρότηση της προεδρικής πλειοψηφίας.

 

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει προβληματισμός για τα στοιχεία της έρευνας που προβλήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και είναι πολλοί οι βουλευτές που αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας. Πέραν της πρόθεσης ψήφου, που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 6,5% της ΝΔ, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς προηγείται μεν στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει σημειώσει άνοδο κατά 8,2% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του τον περασμένο Μάιο.

 

Σημαντικό είναι επίσης ότι το 48,9% των ερωτηθέντων απαντά ότι «τη διαπραγμάτευση για το χρέος θα πρέπει να την κάνει μια κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές», ενώ αντίθετα το 42% θεωρεί ότι τη διαπραγμάτευση πρέπει να την κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Τα ποσοστά κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν χαμηλά, μόλις το 36% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κυβερνήσει, αλλά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαΐου έχουν αυξηθεί κατά 6%.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό (49,3%) που πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να εξετάσει μια διαδικασία εξόδου από το ευρώ, εάν δεν επιτευχθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι τα αντίστοιχα νούμερα είναι ισχνά.

 

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το υψηλό 62,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να μην προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής.

 

Πηγή: Έθνος