Σκηνές χάους και κλειστά στόματα

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Δραματικές συνθήκες επικρατούν στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό, που λειτουργεί ως πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων ζουν τους τελευταίους μήνες πάνω από 1.500 αλλοδαποί, ενώ στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ φιλοξενούνται αντίστοιχα 3.000 αλλοδαποί. Η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η συμφωνία (σ.σ. λήγει σήμερα) καταστρατηγήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει κυβερνητική απόφαση επέκτασής της για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα.

Συνάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους θα έχουν αύριο Παρασκευή οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι προ δεκαπενθημέρου αντέδρασαν στο σχέδιο φιλοξενίας μεταναστών στα τρία εγκαταλελειμμένα τολ της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Ελληνικού Γ. Κωνσταντάτος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνθήκες που επικρατούν στον πρόχειρο καταυλισμό του Ελληνικού και κυρίως στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και επεσήμανε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν τους προσεχείς μήνες.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αλγερία στοιβάζονται σε μικρές σκηνές που εφάπτονται η μία στην άλλη, καλύπτοντας, κυριολεκτικά, όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Στα κάγκελα και στα συρματοπλέγματα στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου υπάρχουν απλωμένα ρούχα, κουβέρτες, κ.λπ., ενώ καταλύματα έχουν στηθεί πρόχειρα και στον περιβάλλοντα χώρο, κάτω από το στέγαστρο μιας παλιάς πιάτσας ταξί, στην είσοδο των παλιών γραφείων αφορολόγητων ειδών (Duty Free) και αλλού. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό είναι αποπνικτική, ενώ, σύμφωνα με αστυνομικούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμα και βιασμών, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, σε συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Ιρανών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας.

Ο χώρος δεν αστυνομεύεται επαρκώς, καθώς σε ολόκληρη την εγκατάσταση περιπολούν ανά βάρδια περίπου 10 αστυνομικοί, οι οποίοι περιορίζονται σε ρόλο «επιτηρητών» και μπαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου μόνο συνοδεία ΜΑΤ. Πηγές από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι απ’ όσους βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες, και διευκρινίζουν ότι δεν οδηγούνται σε κλειστές δομές (κέντρα κράτησης) ελλείψει χώρου. Την ευθύνη λειτουργίας της εγκατάστασης έχουν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μέχρι πρότινος, η σίτιση των αλλοδαπών είχε ανατεθεί στην εθελοντική ομάδα «Ο άλλος άνθρωπος». Από χθες, ωστόσο, τέθηκε σε ισχύ προσωρινή σύμβαση (διάρκειας οκτώ ημερών) με ιδιωτική εταιρεία catering, που χθες διένειμε χιλιάδες μερίδες φαγητού σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος διαγωνισμός για τη σίτιση των αλλοδαπών, διάρκειας πέντε μηνών. Καταληκτική ημερομηνία του νέου διαγωνισμού (διενεργείται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) είναι η 9η Απριλίου. «Προχωρούμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις», δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Κυριάκος Μαντούβαλος. Προσέθεσε ότι στους διαβιούντες στο εσωτερικό του παλιού αεροδρομίου παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα από μη κυβερνητική οργάνωση, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώθηκε από σύντομη αυτοψία στον χώρο. «Είναι δεδομένο ότι όταν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στεγάζονται, χωρίς επαρκή μέριμνα, 5.000 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, τα προβλήματα θα είναι πολλά και σοβαρά. Πρόκειται για πρόβλημα που ξεπερνά την Ελληνική Αστυνομία και καλείται να το λύσει η πολιτεία», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.
Έντυπη