Σκιά τρόμου μετά το σοκ στον Καναδά

Μουδιασμένους από τον φόβο βρήκε τους Καναδούς η επομένη ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση του ισλαμιστή Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, στο κέντρο της Οτάβα, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Νέιθαν Κιρίλο, ο οποίος φρουρούσε το Μνημείο Πολέμου, αλλά και ο δράστης.

 

Για τον Καναδά η επίθεση αυτή σήμανε και το τέλος της αθωότητας για τη χώρα, την οποία οι ίδιοι οι κάτοικοί της χαρακτηρίζουν «νυσταλέα», λόγω των χαλαρών ρυθμών ζωής και της έλλειψης πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων.

 

Η εικόνα αυτή όμως θα αλλάξει σύντομα, καθώς όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, Στίβεν Χάρπερ, μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κυβέρνησή του θα επισπεύσει το σχέδιό της που αφορά την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών όσον αφορά την παρακολούθηση και την κράτηση υπόπτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας χρειάζεται να ενισχυθούν πολύ και θα επισπευσθούν τα μέτρα που είναι ήδη υπό εξέταση». Τόνισε επίσης ότι «ο Καναδάς δεν θα υποκύψει ποτέ στον τρόμο (…). Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η τρομοκρατία είναι ανάμεσά μας εδώ και κάποιο διάστημα και, μερικές φορές, επικίνδυνα κοντά μας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός όλα τα μέλη της κυβέρνησης και σύσσωμοι οι βουλευτές τίμησαν τον Κέβιν Βίκερς, τον αρχηγό της υπηρεσίας ασφαλείας του Κοινοβουλίου που την Τετάρτη σκότωσε τον Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό. Ο φρούραρχος, που είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρισταμένους.

 

Ένας ο ένοπλος

 

Στο μεταξύ, η αστυνομία είχε επιβεβαιώσει ότι στο αιματηρό περιστατικό εμπλεκόταν μόνο ένας ένοπλος, ενώ ανακοίνωσε και την άρση του αποκλεισμού ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας, που επιβλήθηκε μετά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση. Αυτό που ερευνάται τώρα είναι αν ο Μπιμπό ήταν μέλος μιας μεγαλύτερης εξτρεμιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα πάντως με παλιότερες δηλώσεις του διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών, Μισέλ Κουλούμπ, περίπου 130 Καναδοί είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και 80 έχουν ήδη επιστρέψει, αν και ο Κουλούμπ είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί πολέμησαν στον πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

 

Σε ό,τι αφορά στον δράστη, έγινε γνωστό ότι είχε γεννηθεί στο Κεμπέκ το 1982 ως Μάικλ Τζόζεφ Χολ και σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Καναδά είχε εργαστεί κατά περιόδους ως ανθρακωρύχος και εργάτης. Ασπάστηκε το Ισλάμ χωρίς να είναι σαφές πότε έγινε αυτό, ενώ το 2011 κατηγορήθηκε για ληστεία και για εκτόξευση απειλών στο Βανκούβερ. Τελικά κρίθηκε ένοχος μόνο για τη δεύτερη κατηγορία.

 

Σύμφωνα με φίλο του, ο 32χρονος παρουσίαζε ασταθή συμπεριφορά και συχνά μιλούσε για πνεύματα και υπερφυσικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, σ’ ένα επεισόδιο ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί, η αστυνομία συνέλαβε χθες έναν άνδρα κοντά στο Μνημείο του Πολέμου στην Οτάβα, την ώρα που ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του προσέρχονταν για να τιμήσουν το θύμα της επίθεσης. Ο Χάρπερ και η σύζυγός του κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο όταν αστυνομικοί, φωνάζοντας και με προτεταμένα τα όπλα τους, περικύκλωσαν έναν άνδρα και τον διέταξαν να πέσει στο έδαφος.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία της Οτάβα, ο άνδρας αυτός «παραβίασε τη σκηνή του εγκλήματος». Δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν τα κίνητρά του. «Πέρασε μέσα από την ταινία (σ.σ.: που τοποθετεί η αστυνομία για να αποκλείσει έναν χώρο). Του είπαμε να μην το κάνει. Δεν μας άκουσε», είπε ένας αξιωματικός. Το πρωθυπουργικό ζεύγος, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ήταν περικυκλωμένο από πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πολλοί αστυνομικοί κρατούσαν αυτόματα τουφέκια αντί για τα συνηθισμένα όπλα τους.

 

Πηγή: Έθνος