Συντάξεις των… 400 έως 700 ευρώ – Πώς γίνεται η μεγάλη ανατροπή

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Είμαστε στο 5ο μήνα μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, χωρίς, όπως γράφαμε και σε προηγούμενο φύλλο της “ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ”, να έχουν εκδοθεί πολλές από τις εγκυκλίους για την εφαρμογή του νόμου.

Ό,τι είχε σχέση με περικοπές προηγήθηκε , έστω και αν δημιουργήθηκαν για πολλούς συνταξιούχους αναδρομικές υποχρεώσεις, αφού και για αυτές τις αποφάσεις υπήρξε καθυστέρηση .

Όμως παραμένουν ανοικτά τα θέματα με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με την παράλληλη ασφάλιση , τα σχετικά με την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης κ.λ.π.

Θα χρειαστεί να αποσαφηνιστούν όλα αυτά για να γίνουν αντιληπτές στο σύνολό τους οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο ασφαλιστικό και τι σημαίνουν αυτές για τον κάθε πολίτη, εργαζόμενο , συνταξιούχο ελεύθερο επαγγελματία ή επιτηδευματία.

Υπάρχουν βέβαια μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών , μετά τη σύνδεση των εισφορών με τα εισοδήματα , όπως αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί από 1/1/2017.

Οι μεγάλες όμως ανατροπές που επέρχονται στις συντάξεις και τις άλλες παροχές, ιδιαίτερα όσες αφορούν τους νέους συνταξιούχους , δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές αφού δεν έχουν εκδοθεί διευκρινιστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις.

Ωστόσο οι αλλαγές είναι δυστυχώς δραματικές , παράλογες και ιδιαίτερα άδικες

Δραματικές, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης όπως συμβαίνει για παράδειγμα με νέες συντάξεις χηρείας μετά τη συμπλήρωση τριετίας και σε ηλικίες κάτω των 55 ετών .

Παράλογες και άδικες αφού αναλογικά όσο περισσότερα πληρώνεις τόσο λιγότερα θα πάρεις , ενώ το μεγαλύτερο βάρος μεταφέρεται στους νέους συνταξιούχους και εργαζόμενους, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι μεγάλες απώλειες έχουν και οι παλαιότεροι με όλα τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και με ακραίες τις περιπτώσεις κατάργησης του ΕΚΑΣ , της μείωσης των επικουρικών μέχρι και 50% κ.ο.κ.

Εκείνο όμως που είναι περισσότερο αρνητικό και παράλληλα ανησυχητικό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται για την επόμενη ημέρα. Με βάση το νέο καθεστώς και το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων ελάχιστοι πλέον θα μπορούν να ελπίζουν σε μια σύνταξη 1.000 ευρώ.

Αντίθετα ο μεγάλος συνωστισμός θα υπάρχει στο επίπεδο μέχρι από 400 μέχρι 700 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εργαζόμενος με 30 έτη ασφάλισης και 900 ευρώ μέσες αποδοχές για όλο τον εργασιακό βίο , θα έχει με το νέο σύστημα κύρια σύνταξη 627 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση 120 ευρώ επικουρική στο 67ο έτος της ηλικίας του.

Εάν λοιπόν συνυπολογίσουμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον ΕΚΑΣ, ότι δεν υπάρχει το κατώτατο όριο των 486 ευρώ που είχαν οι παλαιοί συνταξιούχοι με προσαύξηση 1% για κάθε επιπλέον χρόνο ασφάλισης, ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με τους προηγούμενους που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010, το αποτέλεσμα είναι ένα επίπεδο συντάξεων κατά 20% χαμηλότερο από αυτό που έχουν οι σημερινοί συνταξιούχοι.

Και αφού διαμορφώσαμε τέτοιες συνθήκες με τέτοιο επίπεδο συντάξεων και δεχθήκαμε ότι μπορούν οι αυριανοί συνταξιούχοι να ζουν με αυτά τα ποσά, έρχεται η κυρία Βελκουλέσκου, επικεφαλής της ομάδας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα και κορυφαίο στέλεχος του «κουαρτέτο» και λέει ότι γιατί να μην επεκταθεί το μέτρο και στους παλαιούς συνταξιούχους ;

Γιατί λέει η κυρία Βελκουλέσκου να είσαστε τόσο άδικοι με τους νέους , όχι γιατί δεν έπρεπε να κάνετε αυτό που κάνατε, αλλά γιατί δεν το επεκτείνατε και στους προηγούμενους;

Όμως αυτό από άλλη οπτική δεν το λένε μόνο οι εκπρόσωποι των δανειστών

Το λέει και το υπαγορεύει η κοινή λογική

Όχι βέβαια για να μειωθούν οι συντάξεις σε όλους κατά 20% , αλλά για να μοιραστεί σε περισσότερους το βάρος και να καταστούν οι περικοπές, που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Κυβέρνηση, λιγότερο επώδυνες.

Γιατί πέρα από τις διεκδικήσεις όσων αδικούνται , πέρα από την προφανή στρέβλωση που δημιουργείται , το σοβαρότερο είναι ότι άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να διαμορφωθεί ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο συντάξεων τα επόμενα χρόνια.

Και βέβαια εάν δεν ήταν αυτός ο στόχος , δεν θα χρειαζόταν ούτε επανυπολογισμός των συντάξεων και μάλιστα μέσα από ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ούτε να δημιουργηθούν οι «προσωπικές» διαφορές, οι οποίες μπορεί να καταστούν προσωρινές παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές «δεσμεύσεις».

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Πρώην Υπουργός Εργασίας

Πηγή: Ημερησία