Συνεχίζουν οι τράπεζες τα εμπόδια προς τους δανειολήπτες
Βροχή φτάνουν στο Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος οι καταγγελίες δανειοληπτών για τα εμπόδια που συνεχίζουν να ορθώνουν μπροστά τους οι τράπεζες στις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να υπαχθούν στο νέο νόμο Κατσέλη, καθώς λήγει η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Πέραν όλων των άλλων, οι τράπεζες που εξαγόρασαν άλλες μικρότερες τράπεζες από τις οποίες κάποιος δανειολήπτης μπορεί να είχε πάρει κάποιο δάνειο, του δίνει λάθος αριθμό σύμβασης.
Η νέα πρακτική των τραπεζών είναι η εξής: Ο δανειολήπτης απευθύνεται σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για να πάρει βεβαίωση οφειλών ώστε να ενταχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη, ή όπου αλλού χρειάζεται. Αν το δάνειο προέρχεται από κάποια από τις τράπεζες που έχουν εξαγοραστεί από μία από τις υπάρχουσες, τότε η νέα τράπεζα δίνει σαν βεβαίωση οφειλών τη σύμβαση που έχει ο δανειολήπτης με τη νέα τράπεζα και όχι τη σύμβαση με την τράπεζα από την οποία είχε πάρει το δάνειό του. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης έχει άλλο αριθμό σύμβασης, τον παλιό, και η νέα τράπεζα του δίνει βεβαίωση οφειλών για σύμβαση για την οποία έχει εκδώσει νέο αριθμό. Αποτέλεσμα είναι να προσπαθεί ο δανειολήπτης να ενταχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη με άλλο αριθμό σύμβασης στη βεβαίωση οφειλών του από αυτόν που του δίνει η νέα τράπεζα στην οποία έχει περάσει πλέον το δάνειό του μετά από την εξαγορά της παλιάς. Πηγαίνει λοιπόν ο δανειολήπτης να υπαχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη, ή στο δικαστήριο, με διαφορετικό κωδικό σύμβασης από αυτόν που έχει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει και με μία βεβαίωση οφειλών που αναγράφει εντελώς διαφορετικό κωδικό. Αποτέλεσμα είναι το δικαστήριο να απορρίψει την αίτηση του δανειολήπτη γιατί δεν έχει το σωστό κωδικό σύμβασης στην βεβαίωση οφειλών του που του έχει δώσει η νέα τράπεζα, στην οποία έχει περιέλθει η δανειακή του σύμβαση, μετά την εξαγορά της παλιάς τράπεζας.
Αυτό οδηγεί σε νέα ταλαιπωρία τον δανειολήπτη, ο οποίος πρέπει να ξαναπάει στη τράπεζα για να πάρει καινούργια βεβαίωση που να αναγράφει το νέο κωδικό, τη στιγμή που πρέπει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τις 31-12-2015, αν θέλει να υπαχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη .
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν μέχρι και προσβλητική συμπεριφορά από τις τράπεζες στη προσπάθειά τους να πάρουν τον πραγματικό κωδικό.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος καλεί τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε αυτό το σημείο. Όταν ζητούν βεβαίωση οφειλών από τις τράπεζες που έχουν εξαγοράσει παλιότερες τράπεζες με τις οποίες είχαν συνάψει δανειακή σύμβαση, να απαιτούν να τους δίνουν βεβαίωση οφειλών με τον πραγματικό κωδικό της δανειακής τους σύμβασης.
Σ.Α. / Radio1d.gr