Συμβούλιο κορυφής των 27+1 για το Brexit

Την αυτοκριτική της καλείται να κάνει αυτό το διήμερο η ΕΕ και με προτάσεις για την επανεκκίνησή της να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Οι 27 θα πιέσουν τον Κάμερον να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ.

ΦΩΤΟ: EPA/YOAN VALAT

ΦΩΤΟ: EPA/YOAN VALAT

Στο πρώτο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καλέσουν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα ωστόσο σκοπεύουν να κάνουν και ενδοσκόπηση για τα αίτια που οδήγησαν στο Brexit.

Άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας εξόδου

Το αποψινό δείπνο είναι αφιερωμένο στο Brexit και τις «εξηγήσεις» που καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για την κατάσταση στη χώρα του. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι η συζήτηση θα περιστραφεί στην καταγραφή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και στο γεγονός, ότι στη Συνθήκη της Λισαβόνας περιγράφεται ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στο άρθρο 50, με τη ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης. Θα είναι και η τελευταία συμμετοχή βρετανού πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο μίνι συμβούλιο κορυφής χθες στο Βερολίνο, με την ΄Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι, έγινε σαφές, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να ξεκινήσει επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα αυτή η ρήτρα. «Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα».

Την επομένη, στη διάρκεια του πρωινού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει «άτυπα» τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον για να εξετάσουν τις επιπτώσεις του Brexit και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τη Βρετανία.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα παρουσιάσουν προτάσεις στους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας με κεντρικό στόχο να αποδυναμωθούν οι «φυγόκεντρες δυνάμεις» μέσα στην ΕΕ.

Προγραμματικές δηλώσεις Μέρκελ για το Brexit

Στη Γερμανία, η ημέρα ξεκινά με εσωτερικές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα, αρχής γενομένης από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Η Αριστερά». Στη συνέχεια, σε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, η καγκελάριος θα ανακοινώσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής της για το Brexit πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη σύνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συμμετάσχει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Εκτάκτως συνεδριάζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο θα μιλήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το λόγο στη συνέχεια θα λάβει ο βρετανός λαϊκιστής πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της καμπάνιας του LEAVE.

Στη γερμανική βουλή, η καγκελάριος θα υποστηρίξει μια συνεπή αλλά ήπια στάση απέναντι στη Βρετανία. Χθες, στο μίνι συμβούλιο κορυφής υπενθύμισε ότι η Βρετανία παραμένει εταίρος στο ΝΑΤΟ και στις ομάδες G7 και G20.

Πηγή: Deutsche Welle