Σίμος Δανιηλίδης: Η καταστροφή στο Σέιχ-Σου εξαπλώνεται ακάθεκτη
Δραματικές οι εικόνες που καταγράφει κατά τις διαδοχικές επισκέψεις του στο δάσος ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ♦ Σίμος Δανιηλίδης: Οι εξελίξεις, που δυστυχώς μας δικαιώνουν, αποτελούν ομολογία ευθυνών για τις αρμόδιες Υπηρεσίες
Τεμαχισμένοι κορμοί στοιβαγμένοι σε ατελείωτες σειρές, αποξηραμένα κομμένα κλαδιά, παχιά στρώματα πευκοβελόνας, που αποτελούν ένα επικίνδυνο κράμα έτοιμο να… εκραγεί με την άνοδο της θερμοκρασίας ενόψει του καλοκαιριού, αλλά κυρίως νεαρά δένδρα αποξηραμένα πλέον από το καταστροφικό έντομο του φλοιοφάγου ή βλαστοφάγου (Tomicus piniperda) στην καρδιά τους δάσους, ακόμη και σε εκτάσεις που είχαν υλοτομηθεί, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της εξελισσόμενης καταστροφής του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης Σέιχ-Σου.
Την εικόνα αυτή αντικρίζει σε όλες του τις επισκέψεις που κάνει σχεδόν καθημερινά, μαζί με συνεργάτες του, στο δάσος ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η οποία εικόνα έρχεται να δικαιώσει πλήρως τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες που έκανε με δημόσιες παρεμβάσεις του ενάμιση χρόνο πριν για την ολιγωρία και τις καθυστερήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών. Ήταν τότε, τον Ιούνιο του 2019 που ξεκίνησαν οι εργασίες υλοτόμησης όταν ο δήμαρχος έκανε λόγο τόσο για τον ελάχιστο αριθμό των υλοτόμων και των δασικών συνεταιρισμών που το Δασαρχείο επέλεξε, όσο και για τους αργούς ρυθμούς που ακολουθούνταν για την υλοτόμηση των νεκρών δένδρων, ενώ έθετε επιτακτικά την ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων δασικών Υπηρεσιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους όμορους δήμους στο δάσος, όπως έκανε και η ΠΕΔ-ΚΜ μετά τη σχετική πρωτοβουλία του.
Ήταν τότε που επί μήνες ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εξέπεμπε κραυγή αγωνίας για την καταστροφή του δάσους με την ταχεία εξάπλωση του καταστροφικού εντόμου καλώντας τους αρμόδιους φορείς να υλοτομούν όχι μόνο τα ήδη νεκρά αλλά και τα προσβεβλημένα δένδρα προς αποφυγή της εξάπλωσης, και αυτοί με τη σειρά τους να απαντούν ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει εξάπλωση αυτή τη στιγμή της προσβολής στα δένδρα, ίσως διότι το έντομο βρίσκεται μέσα στο φλοιό και δεν υπάρχει ταχεία εξάπλωση». Την ίδια ώρα, δε, απέρριπταν το αίτημα της ΠΕΔ-ΚΜ να κηρυχθεί το δάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την εμπλοκή των δήμων στην προσπάθεια σωτηρίας του, αποφασίζοντας «η διαχείριση του ζητήματος του φλοιοφάγου εντόμου στο πευκοδάσος του Σέιχ-Σου να γίνει συνολικά από τη Δασική Υπηρεσία και ως προς τις κοπές και ως προς την απομάκρυνση των ξερών κλαδιών», διαβεβαιώνοντας, μάλιστα, στγις αρχές Ιουλίου του 2019 με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν «τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της (προσβεβλημένης έκτασης) σε ποσοστό άνω του 80% σε 20 ημέρες».
«Ομολογία ευθυνών…»
«Δυστυχώς η τραγική εξέλιξη των γεγονότων μάς δικαιώνει πλήρως όταν τονίζαμε ότι η προστασία του Σέιχ-Σου ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού το πρόβλημα διαγνώστηκε επίσημα ήδη από το 2017, και αυτή η προστασία εξελίχθηκε με αργότατους ρυθμούς και πλημμελέστατη οργάνωση, ελλείψεις και παραλείψεις», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιεί επισκέψεις στο δάσος.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί σύντομα και μετά την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στο δάσος μετά την πρόσκληση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, έξι μήνες αργότερα έρχεται το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με έγγραφό του στην ΠΕΔ-ΚΜ και σε πέντε δήμους που σχετίζονται με το δάσος, για να επισημάνει ότι «η προσβολή είναι σε εξέλιξη όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις επιδημίας φλοιοφάγων εντόμων».
Παράλληλα, ζητά «την συνδρομή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών, στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται το Π.Δ.Θ, και των όμορων δήμων Θέρμης και Παύλου Μελά, με την διάθεση μηχανικών μέσων (φορτηγά, φορτωτές) ως και του αντίστοιχου τεχνικού προσωπικού με σκοπό την εκδάσωση των εν λόγω υπολειμμάτων», καθώς ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι για την εξέλιξη των εργασιών το Δασαρχείο ζήτησε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ, στοιχεία που περιλαμβάνονται και σε απαντητική επιστολή του προς περιβαλλοντική οργάνωση των Πεύκων, εξέλιξη την οποία ο Σίμος Δανιηλίδης χαρακτηρίζει ως «ομολογία ευθυνών».
«Δυστυχώς κώφευαν…»
«Η καταστροφή του δάσους του Σέιχ-Σου συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Δεκάδες χιλιάδες νέα δένδρα έχουν ήδη αποξηρανθεί, κι ακόμη περισσότερο σε δεκάδες χιλιάδες δένδρα έχει μεταπηδήσει το φλοιοφάγο έντομο. Οι εργασίες όποτε και όταν γίνονταν υποτυπωδώς, άφησαν χιλιάδες κυβικά μέτρα από πευκοβελόνες και μικρά κλαδιά στο έδαφος. Όχι μόνο συνεχίζονται να αποξηραίνονται νέα δένδρα και να εξαπλώνεται η καταστροφή, αλλά όσο βαδίζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών όλη αυτή η τεράστια κρούστα που δημιουργείται από αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνη να προκαλέσει φωτιά», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
«Δυστυχώς δικαιωνόμαστε πλήρως για την κραυγή αγωνίας και τα μηνύματα SOS που εκπέμπαμε από το 2018, όταν οι τότε υπεύθυνοι κώφευαν με αποτέλεσμα να χαθούν κρίσιμα χρόνια. Δυστυχώς, επίσης, η αδράνεια συνεχίζεται και η καταστροφή εξελίσσεται, την ίδια ώρα που κάποιοι ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για ελάχιστα στρέμματα αναδασωτέας περιοχής (Fly Over) και επιδεικνύουν συνένοχη σιωπή για την αποξήρανση και καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης με την ολοκληρωτική αποξήρανση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων», τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας «να μπουν άμεσα στο δάσος πολύ περισσότεροι υλοτόμοι, πολύ περισσότεροι δασικοί υλοτομικοί συνεταιρισμοί και να καθαρίσουν τις εκτάσεις όχι μόνο από τα ήδη ξερά δένδρα αλλά και από όλα τα πέριξ των ξερών που είναι προσβεβλημένα».
«Επιτέλους, μετά από τρία χρόνια που έχει επέλθει αυτή η καταστροφή, περιμένουμε τη σοβαρή συνεργασία των Αρχών του υπουργείου, του Δασαρχείου, κ.λπ., με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σχεδιάσουμε από κοινού στην αναζωογόνηση του δάσους με την αναδάσωση και φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων που πρέπει να γίνει, και βέβαια με την αποφυγή αυτή τη φορά της φύτευσης πεύκων για να μπορέσουμε να ξαναχαρούμε το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης», προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.