Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε 8 τομείς

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι θαλάσσιες μεταφορές, η καινοτομία, οι υδάτινες τεχνολογίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ασφάλεια και οι εμπορικές συνεργασίες, σφραγίστηκε η χθεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και δεκαμελούς κλιμακίου υπουργών στο Ισραήλ. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένζαμιν Νετανιάχου, στις κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους -τη δεύτερη σε διάστημα δύο μηνών- τόνισαν ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα εξάλλου και οι δύο αναμένεται να βρεθούν στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση και με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Πρόσκληση

Ειδικότερα, στις χθεσινές δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «χρήσιμη και εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα, η τεχνολογία». Προανήγγειλε δε την ενίσχυση συνεργασίας σε ζητήματα τεχνολογίας νερού όπως η αφαλάτωση, τη φαρμακευτική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία. Στενότερες συνεργασίες θα προωθηθούν εξάλλου και στον τομέα του τουρισμού.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός υπεγράφησαν «μία σειρά από διμερή κείμενα που προάγουν τη συνεργασία στον τουρισμό, τη γεωργία, τη διαχείριση των υδάτων, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την ενέργεια».

Ειδική αναφορά έκανε και στη «συνέχιση της ενεργειακής συνεργασίας» η οποία, όπως είπε, «θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, που θα προάγει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή». Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι να προαχθεί η συνεργασία μέσω της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσω τερματικών στην Ελλάδα ή και πιθανή κατασκευή αγωγών. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μεταφορά ηλεκτρισμού, το «Eurasia interconnection» που θα απασχολήσει και την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος και πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία αληθινή φιλία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σημειώνοντας πως «τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναβαθμίσει τις σχέσεις τους». «Ίσως να άργησε η συνεργασία μας, αλλά τώρα γίνεται με πολύ γοργά βήματα», παραδέχθηκε ο κ. Νετανιάχου και συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις «στο εμπόριο, την ενέργεια, την καινοτομία, το φυσικό αέριο, τη διασύνδεση της Ελλάδας και της Κύπρου με ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος και εξαγωγής φυσικού αερίου». «Θα μιλήσουμε επίσης για μεταφορές, τουρισμό, γεωργία», πρόσθεσε.

Τη συνάντηση των δύο ανδρών απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, στη Λιβύη και στο μέτωπο της τρομοκρατίας με κοινή εκτίμηση πως αυτά τα μέτωπα πρέπει να κλείσουν με τη διπλωματία και όχι με πολεμικές λύσεις. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εκ νέου την πρόθεση της Ελλάδας να παίξει ρόλο καταλύτη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. « Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου μπορούν να προάγουν την ειρήνη στην περιοχή», είπε.

Οι δυνατότητες

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας όπου θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας και των θαλάσσιων μεταφορών. Η σύνοδος θα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ’ ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ευκαιρίες 

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «χρήσιμη και εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα και η τεχνολογία».

Φίλος 

«Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος και πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μία αληθινή φιλία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Πηγή: Ημερησία