Συμφωνία με Κινέζους για επένδυση 1 δισ. ευρώ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Mνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία CMEC για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, τη «Μελίτη ΙΙ», ενός έργου ύψους 700 εκατ. ευρώ, που μαζί με τα ορυχεία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, υπογράφει σήμερα η ΔΕΗ. Πρόκειται για την πρώτη από τις κοινοπραξίες με ιδιώτες που έχει εξαγγείλει η διοίκηση της ΔΕΗ και η πρώτη συνεργασία με κινεζικό όμιλο, που επιτυγχάνεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη με τους επικεφαλής της CMEC.

Mάλιστα το πράσινο φως για τη συμφωνία δόθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, όπου ο κ. Παναγιωτάκης υπέγραψε σύμφωνο εμπιστευτικότητας (non disclosure agreement) με τον πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun.

Σήμερα το μνημόνιο θα συνυπογράψουν ο κ. Παναγιωτάκης και ο asssistant president της CMEC κ. Fang Yanshui, ενώ θα παραστεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

H συνεργασία της ΔΕΗ με τη CMEC αφορά σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), αξιοποιώντας επί της ουσίας την άδεια που έχει η ΔΕΗ για την υλοποίηση της «Μελίτη ΙΙ».

Για την υλοποίηση του έργου πρόκειται να συσταθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητη εταιρεία, στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός, η εταιρεία «Ακτωρ», η οποία εκμεταλλεύεται τα ορυχεία λιγνίτη της Βεύης, ενώ δεν αποκλείεται στο έργο να συμπράξουν και άλλες εταιρείες.

Το κόστος της επένδυσης για τη νέα μονάδα εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ και μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις στα ορυχεία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Με τη σύγχρονη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, ο βαθμός απόδοσης θα υπερβεί το 41,5% και παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Η CMEC (China Machinery Engineering Corporation), θυγατρική του ομίλου Sinomach, δραστηριοποιείται σε κατασκευές ενεργειακών έργων, μεταφορές, logistics, ναυπηγοεπισκευή, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές οδικών έργων, έργα ύδρευσης κ.λπ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της και το ενδιαφέρον της για σύμπραξη με τη ΔΕΗ ερμηνεύεται από κυβερνητικούς κύκλους σαν ένα ακόμα δείγμα της βούλησης του Πεκίνου να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά του ΟΛΠ από την COSCO.

Mάλιστα ο τομέας της Ενέργειας φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του κινεζικού ενδιαφέροντος την περίοδο αυτή, καθώς ένας ακόμα όμιλος, η SGCC, η State Grid Corporation of China, ο μεγαλύτερος Διαχειριστής δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού στον κόσμο, συμμετέχει στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, ενδιαφέρον για λιγνιτωρυχεία στην Ελλάδα εκδηλώνουν και οι Ρώσοι. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως η Gazprom σε συνεργασία με την Προμηθέας Gas (μεικτή εταιρεία της Gazprom και του ομίλου Κοπελούζου) ενδιαφέρονται για ορυχεία λιγνίτη στη χώρα, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το Σπούτνικ.