Σε ύφεση τα κρούσματα AIDS σε χρήστες ναρκωτικών
Περαιτέρω μείωση στον αριθμό των νέων περιστατικών AIDS σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται φέτος στη χώρα μας. Μετά το «εφιαλτικό» 2012, όταν το πρώτο δεκάμηνο καταγράφηκαν 514 νέα κρούσματα AIDS σε αυτόν τον πληθυσμό, έναντι μόλις 15 το αντίστοιχο διάστημα του 2010, η επιδημία στους χρήστες ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας «εξασθενεί».
Το 2013, το πρώτο δεκάμηνο καταγράφηκαν 239 νέα περιστατικά AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και φέτος 84 (μείωση της τάξης του 64%). Στο σύνολο του πληθυσμού, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2014, δηλώθηκαν 654 νέα περιστατικά ή αλλιώς 5,9 ανά 100.000 πληθυσμού, η πλειονότητα των οποίων αφορά άνδρες (86,1%). Πέρυσι η αναλογία ήταν 7,2 νέα περιστατικά ανά 100.000 και το 2012 -στην κορύφωση της επιδημίας μεταξύ χρηστών ναρκωτικών ουσιών- ήταν 9,5 ανά 100.000 πληθυσμού.
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τα νέα δεδομένα εξέφρασαν χθες οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μ. Λαζανάς, Ε. Σαμπατάκου, Α. Αντωνιάδου, Γ. Χρύσος και Β. Παπαρίζος με αφορμή το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που ξεκινά μεθαύριο στην Αθήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής».
«Ελπίζουμε να διατηρηθεί αυτή η τάση», σημείωσε ο κ. Λαζανάς, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπενθυμίζοντας ότι σε παρόμοιες επιδημίες άλλων χωρών υπήρξε νέα έξαρση του AIDS έπειτα από μία περίοδο πτώσης. Πρόσθεσε ότι έχουν σταματήσει στην Αθήνα τα προγράμματα καταγραφής των τοξικομανών φορέων, ενώ ενδέχεται να έχουν αλλάξει και οι «πιάτσες» ναρκωτικών στην Αθήνα.
Πάντως, η κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείου Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, επιστημόνων και ΜΚΟ) είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός οροθετικών αυτής της ομάδας πληθυσμού, να λαμβάνει θεραπεία. Ενδεικτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης καταγραφής τοξικομακών που αντιμετωπίστηκαν σε ειδικές μονάδες λοιμώξεων νοσοκομείων του ΕΣΥ (διενεργείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι εν εξελίξει). Μέχρι στιγμή έχουν καταγραφεί 260 τοξικομανείς, εκ των οποίων οι 147 παρακολουθούνται από μονάδα λοιμώξεων του ΕΣΥ, ενώ το 71% αυτών έχει συμμόρφωση στη θεραπεία.