Σε θρίλερ εξελίσσεται το δημοψήφισμα στην Σκωτία
Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, δείχνουν ότι οι υποστηρικτές της παραμονής της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο προηγούνται με βραχεία κεφαλή των υπέρμαχων της απόσχισης.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για την εφημερίδα Guardian δείχνει ότι το “όχι” στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει ποσοστό 42% ενώ το “ναι” 40%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ωστόσο έχει εκτιναχθεί στο 17%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος και τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν εντατικά τις προεκλογικές εκστρατείες και των δύο πλευρών, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αισθάνονται κάποια σύγχυση.
Στη δημοσκόπηση του ICM, που έγινε μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης σε δείγμα 1.000 προσώπων, σχεδόν εννέα στους δέκα (87%) είπαν ότι “είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πάνε να ψηφίσουν”. Οι νέοι ηλικίας 25-34 ετών δηλώνουν σε ποσοστό 57% ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν “ναι” στην ανεξαρτησία ενώ οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, παραμένουν πιστοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 61% από αυτούς θα ψηφίσει “όχι”.
Αν αποκλειστούν οι αναποφάσιστοι, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές απέναντι στην ανεξαρτησία: το 55% των γυναικών λέει “όχι” στην απόσχιση και το 45% δηλώνει “ναι”. Αντιθέτως, το 52% των ανδρών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Μια δεύτερη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες The Times και Sun, δείχνει ότι το “όχι” προηγείται με 52% έναντι 48% του “ναι”. Από την ανάλυση αυτή ωστόσο έχουν αποκλειστεί όσοι δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει πώς θα ψηφίσουν.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του Αυγούστου που οι ενωτικοί κερδίζουν έδαφος, όμως η εικόνα που σχηματίζεται γενικά από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η διαφορά μεταξύ του “όχι” και του “ναι” είναι πάρα πολύ μικρή και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια το αποτέλεσμα.
Μέχρι σήμερα πάντως μόνο μία δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το YouGov την περασμένη εβδομάδα, έφερνε μπροστά, με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων, τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας.