Σε στρατηγικό κακοπληρωτή αναδεικνύεται η ΤτΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Θα μπορούσαμε να σωθούμε εύκολα από το χρέος; Υπάρχει λύση; Κι αν υπάρχει, γιατί δεν εφαρμόζεται; Προσπαθήσαμε να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα και με ήρεμο βλέμμα. Να ψάξουμε να βρούμε υπήρχαν άλλες λύσεις και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές. Και, δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν άλλες λύσεις. Λύσεις που θα έσωζαν τη χώρα πιο εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να καταβαραθρωθεί η ελληνική οικονομία και χωρίς να χρειαστεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Αλλά το ερώτημα παραμένει γιατί δεν επιλέχτηκαν και γιατί δεν εφαρμόστηκαν αυτές οι λύσεις. Και αναρωτιόμαστε. Μήπως επειδή δεν ήθελαν οι τραπεζίτες;
Η χώρα μας βρίσκεται σε μνημόνια από τις 6 Μαΐου του 2010. Κι αυτό έχει σημαδέψει τη ζωή όλων μας. Ανεργία, ανέχεια, μείωση μισθών και συντάξεων, υπερφορολόγηση, μείωση του βιοτικού επιπέδου για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Κάποιοι άλλοι βέβαια, πλούτισαν. Όπως διαβάζαμε σε διάφορες έρευνες, την περίοδο των μνημονίων, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι.
Ανακαλύψαμε κάποια άρθρα στο διαδίκτυο, από τα οποία φαίνεται ότι, ναι, υπήρχε άλλη λύση.
Σύμφωνα με αυτά τα άρθρα, στην περίπτωση της Ελλάδας, θεωρητικά η ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος) μπορεί να αγοράσει όλο το χρέος της χώρας μας και να αποπληρώσει τους πάντες. Στη συνέχεια αυτά τα λεφτά θεωρητικά μπορεί να τα χρωστάμε στην ΤτΕ μεν, αλλά η ΤτΕ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επιμέρους κομμάτι της κρατικής μηχανής. Επίσης, το κόστος εξυπηρέτησης θα είναι κατά 90% μικρότερο από το να δανειστούμε από την αγορά, διότι το κέρδος θα επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που σημαίνει πως είναι σαν να μην υπάρχει.
Όσον αφορά το ρίσκο της κεντρικής τράπεζας, αυτή, για πρακτικούς λόγους, δεν μπορεί να πτωχεύσει.
Ιδού λοιπόν η λύση. Η ΤτΕ θα μπορούσε να τυπώσει 300 δις ευρώ, στη συνέχεια της κάνουμε στάση πληρωμών και στη συνέχεια πτωχεύει και ανοίγει την επόμενη μέρα με άλλο ΑΦΜ. Τα πράγματα είναι απλά.
Όπως διαπιστώσαμε από την έρευνά μας, μόνο η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσφέρει λύση στο θέμα της υπερχρέωσης της Ευρώπης. Με τον απλό τρόπο ότι θα μπορούσε να τυπώσει χρήμα, να αγοράσει το χρέος της χώρας και στη συνέχεια να πληρωθεί η αγορά για να μην υπάρχουν διαγραφές.
Ναι λοιπόν. Δεν είναι μια σαχλαμάρα. Οι περιφερειακές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήμα υπό την πιο πάνω ερμηνεία. Αυτό έχει γίνει ήδη. Έγινε μάλιστα σχετικά πρόσφατα, το 2010, όταν η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας τύπωσε ξεχωριστά από το ευρωσύστημα περίπου 80 δισ. ευρώ. Αργότερα, όπως διαπιστώσαμε, και η ΤτΕ τύπωσε περίπου 110 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο. Έκανε χρήση αυτό που λέμε συναλλαγές ELA. Το 2013, κι ενώ η χώρα βρισκόταν ήδη σε μνημόνια, η ΤτΕ τύπωσε 4 δις ευρώ για να βρει λεφτά το υπουργείο οικονομικών.
Τα άρθρα του στα οποία αναφερόμαστε είναι:
α) Να πως θα γίνει βιώσιμο το χρέος μας (22/12/2014) στο www.capital.gr
σύνδεσμος: http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=2186247
β) Πως τυπώνουν λεφτά οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες (23/12/2014)
σύνδεσμος: http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=2187305
Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε γιατί ποτέ δεν μάθαμε τίποτα γι αυτό; Μήπως τελικά οι λόγοι ήταν μικροπολιτικοί; Μήπως οι αιτήσεις για χρηματοδότηση όλων των τραπεζών ήταν μια οργανωμένη ενέργεια των φίλων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ώστε να στερήσουν από την επόμενη κυβέρνηση ένα τέτοιο μηχανισμό, δημιουργώντας τελικά και προβλήματα στην χώρα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελείς πολιτικούς τους σκοπούς; Υπό αυτό το πρίσμα γεννιέται το ερώτημα: Μήπως τελικά λειτουργούν και τώρα οι τράπεζες ενάντια στην εθνική οικονομία με την πιθανή καθοδήγηση στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν; Μήπως τελικά ο ένας και μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής είναι η ίδια η ΤτΕ η οποία, ενώ ήξερε ότι υπήρχαν πολύ πιο εύκολες λύσεις για να σωθεί η χώρα, η οικονομία και να μην μπει σε περιπέτειες ο ελληνικός λαός, παρ’όλα αυτά δεν έκανε τίποτα κι έγινε ακόμα ένα γρανάζι στα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας της πολιτικής ελίτ της χώρας, με θύματα όλους τους Έλληνες;