Σε μικρά δημαρχεία μετατρέπονται οι δημοτικές κοινότητες

Σε έξι μικρά δημαρχεία φιλοδοξεί να μετατρέψει τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, σε μία προσπάθεια στο εξής να εξυπηρετεί αποκεντρωμένα τους πολίτες, ενισχύοντας συγχρόνως και τη δική τους συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

 

Η ενδοδημοτική αποκέντρωση είναι ένας από τους στόχους πρώτης γραμμής, τους οποίους έθεσε προσωπικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε ημερίδα που οργανώθηκε σχετικά με το ρόλο που πρέπει να αναλάβουν οι δημοτικές κοινότητες αλλά και σχετικά με την ενεργοποίηση των πολιτών.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της ημερίδας ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ καλές πρακτικές από το εξωτερικό παρουσίασε ο δήμαρχος της γερμανικής πόλης Στάιναχ Φρανκ Έντελμαν.

«Πρέπει να προχωρήσουν η αναζωογόνηση της δημοτικής κοινότητας και της γειτονιάς, όπως και η ενεργοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους στη συζήτηση, στις τοπικές αποφάσεις αλλά και στις πρωτοβουλιακές δράσεις. Η προσπάθεια αυτή οφείλει να είναι συλλογική.

Το ‘εμείς’ πρέπει να μπει πάνω από το ‘εγώ’. Στο τέλος κάθε μέρας οι συμμετέχοντες πρέπει να νιώθουν κουρασμένοι και ευχαριστημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης.
 

ΦΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξε να αναλάβει μία καινοτόμα θεσμική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. «Για πολλά χρόνια η λεγόμενη κοινωνία των πολιτών αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής-εκλογικής εκμετάλλευσης ή θύμα της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού. Η προσπάθειά μας είναι να ξαναδώσουμε ουσιαστική ζωή και φωνή σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνία των πολιτών μέσα από αμφίδρομη επικοινωνία, διαβούλευση και συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικών», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

 


Στόχος πρώτης γραμμής για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών .


Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Φωτίου σημείωσε ότι «η αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση αλλά και η ενδοδημοτική αποκέντρωση αποτελούν ισχυρά όπλα στην προσπάθεια κατά του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας, που παράγουν αναποτελεσματικότητα, ρουσφέτι και διαφθορά».

«Οι κοινότητες βρίσκονται εκεί όπου τέμνεται η κοινωνία με το δήμο. Γι’ αυτό δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, αν δεν ενεργοποιούταν η χαμηλότερη βαθμίδα διοίκησης της πόλης», παρατήρησε από την πλευρά της η Λίνα Λιάκου, επίσης εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος.

Τις προσπάθειες που γίνονται, με σκοπό οι δημοτικές κοινότητες να ανοίξουν στους πολίτες, παρουσίασαν οι πρόεδροι τους Ελένη Χοντολίδου, Μαρία Λαζαρίδου, Βέτα Καλαϊτζίδου, Αργυρώ Κουράκη και Γιώτα Μπαχτσεβάνα. Η τελευταία, που είναι πρόεδρος της δημοτικής ενότητας της Τριανδρίας, επισήμανε ότι εξακολουθούν από την πλευρά των κατοίκων να υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε επίπεδο επεξεργασίας και διαχείρισης παραπόνων λόγω της ενσωμάτωσης της περιοχής, που άλλοτε αποτελούσε έναν αυτόνομο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, στο δήμο Θεσσαλονίκης.