Σε ετοιμότητα για τις πυρκαγιές
Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό τα κλαδιά των κλαδεμένων δέντρων του Σέιχ-Σου, τα οποία εδώ και καιρό παραμένουν στο δάσος, αν και αποτελούν σοβαρή εστία πρόκλησης πυρκαγιάς, ζητά επίμονα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.
Τόσο με έγγραφά του προς το Δασαρχείο όσο και κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) για την πολιτική προστασία, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Πεύκων για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο δήμος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προϊόντα της κλάδευσης, που εδώ και καιρό παραμένουν ξερά στο δάσος, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός και άμεσος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
Την περισυλλογή των υπολειμμάτων αυτών των κλαδεύσεων, καθώς και άλλα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που συγκάλεσε ο δήμος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Σιμητόπουλος.
«Ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου είναι σε ετοιμότητα. Διαθέτουμε πυροσβεστικά οχήματα, μηχανήματα έργου, υδροφόρες και άλλα οχήματα, και φυσικά προσωπικό από όλες τις υπηρεσίες που βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Εκτός από το τεράστιο θέμα με τα ξερά κλαδιά που παραμένουν στο Σέιχ-Σου, θα πρέπει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να δούμε το πώς θα προχωρήσει η έγκριση του έργου του καθαρισμού της αυτοφυούς βλάστησης στις παρυφές του περιαστικού δάσους και σε άλλους χώρους, καθώς για γραφειοκρατικούς λόγους δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ίδια ακριβώς εργασία, εγκρινόταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιμητόπουλος.
Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικόλαος Μοσχοβίδης, επισήμανε ότι υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις δήμων των οποίων ανάλογα έργα για καθαρισμό της βλάστησης δεν προχωρούν και επιφυλάχθηκε να δει το θέμα με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των φορέων και τη συμβολή του δήμου για τον καθαρισμό των δασικών οδών, ενώ επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια η προετοιμασία για τη ΣΑΤΑ της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσει άμεσα.
Την πλήρη ετοιμότητα των οχημάτων του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Καθαριότητας και Γραφείου Κίνησης Θόδωρος Κυζιρίδης. «Ο δήμος μας διαθέτει ένα στόλο οχημάτων και μηχανημάτων που βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα όταν παραστεί ανάγκη. Κι αυτό καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλα όσα έπρεπε για να είναι πλήρως συντηρημένα και ετοιμοπόλεμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ετοιμότητα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα σπεύσουν να παρέξουν στήριξη, επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Αναστάσιος Τσακιρίδης. «Οι χώροι των ΚΑΠΗ, που είναι ικανοί να φιλοξενήσουν κόσμο σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι έτοιμοι, ενώ πλαισιώνονται και από γιατρούς κάθε ειδικότητας και φυσικά από το απαραίτητο προσωπικό», επισήμανε.
Τα οικόπεδα ιδιωτών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κίνδυνο που προκαλείται από τον μη καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι άγνωστοι για το δήμο, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να επισμαίνει την υποχρέωση των ιδιοκτητών για τον καθαρισμό τους.
Σύμφωνα με τον κ. Σιμητόπουλο, ήδη υπάρχουν 48 καταγγελίες για τέτοια οικόπεδα στο δήμο, ενώ σύμφωνα και με τον υποδιευθυντή του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σιάγκο τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αρκετές πυρκαγιές ξεκίνησαν από τέτοια οικόπεδα.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας Ιορδάνης Καλαϊτζής και Γεώργιος Τσαντάκης, συμφώνησαν να συντονιστούν στο θέμα αυτό, ώστε να αναζητηθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο, και ίσως με εντολή της εισαγγελίας, τα στοιχεία των εκάστοτε ιδιοκτητών (τα οποία σήμερα το Κτηματολόγιο δεν παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω του νόμου Περί Προσωπικών Δεδομένων).
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαφάνηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες για τη δασοπυρόσβεση υπηρεσίες. Ο κ. Σιάγκος της Π.Υ. αναφέρθηκε στη βοήθεια που κάθε χρόνο παρέχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αλλά και εν γένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εξοπλισμό για τα οχήματα της Υπηρεσίας. Παράλληλα, όπως επισήμανε, πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη πυροφυλάκων, κομμάτι που καλύπτει η ΕΔΟΜΑΚ τουλάχιστον κατά ένα μέρος (στο πυροφυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή των Καμένων στο Σέιχ-Σου).
Στο ίδιο πλαίσιο και η εκπρόσωπος του Δασαρχείου, Φιλοθέη Μελά, που επισήμανε ότι υπάρχει έλλειψη μέσων και προσωπικού για να γίνουν εργασίες, όπως η απομάκρυνση σκουπιδιών και των χόρτων, η συντήρηση του δασικού δικτύου, αλλά φέτος και του ασφαλτοστρωμένου δρόμου στο δάσος.
Για το λόγο αυτό, όπως είπε η κ. Μελά, ζητείται η συνδρομή των δήμων για αυτές τις εργασίες, μέσω των σχετικών κονδυλίων της ΣΑΤΑ. Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της απομάκρυνσης των κλαδιών των κλαδεμένων δέντρων, η ίδια μετέφερε τη διαβεβαίωση της αναδόχου ότι εντός 15 ημερών τα ξερά κλαδιά θα έχουν θρυμματιστεί.
Οι εθελοντές
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της συμβολής των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη δασοπυρόσβεση. Με συγκεκριμένα παραδείγματα για φωτιές, η εξάπλωση των οποίων απετράπη από την άμεση παρέμβαση των εθελοντικών διασωστικών ομάδων, ο κ. Σιμητόπουλος έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά τους. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους η ΕΔΟΜΑΚ και η Ομάδα Φιλύρου.
«Είναι οι άνθρωποι που ενώ δεν έχουν ίδιον όφελος, καλύπτουν βασικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστική η ενεργοποίησή τους ακόμη και στο κομμάτι της παρατήρησης και της επιφυλακής. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους ευχαριστήσουμε», είπε ο κ. Σιμητόπουλος. Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε για τους εθελοντές και ο κ. Τιαγκος της Π.Υ., επισημαίνοντας ότι πραγματικά η συμβολή των εθελοντών είναι καθοριστικής σημασίας.