Σακελλαροπούλου: Επιλογή συναίνεσης και συμβολισμού από Μητσοτάκη -Το παρασκήνιο της απόφασης για την ΠτΔ
Η τελική απόφαση για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάρθηκε από τον Κυργιάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
«Στο βουνό», όπως είχε πει χαρακτηριστικά, ζύγισε τα δεδομένα και κατέληξε «ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση».
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι το πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος εκτιμά ότι ανταποκρίνονται στο ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας και συμβολίζει την νέα εποχή για την χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, τρεις πολύ στενοί συνεργάτες του έγιναν κοινωνοί της απόφασης του, και λίγο πριν το διάγγελμα ενημερώθηκαν ορισμένα ακόμα πρόσωπα, διαψεύδοντας το ρητό ότι «μυστικό που ξέρουν πάνω από δύο παύει να είναι μυστικό». Στο Μέγαρο Μαξίμου κατάφεραν να στεγανοποιήσουν την πληροφορία και μάλιστα το τελευταίο διάστημα όσα έβγαιναν προς τα έξω, λειτουργούσαν αποπροσανατολιστικά.
Από τον Οκτώβριο τέθηκε το όνομα της Σακελλαροπούλου για ΠτΔ
Το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου συζητήθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο και ένας από τους εισηγητές ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εικόνα για την πορεία της ανωτάτης δικαστικού και ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο της και την κοινωνική της παρουσία. Ωστόσο μεσολάβησαν πολλές άλλες συζητήσεις και έπεσαν και πολλά ακόμα ονόματα στο τραπέζι μέχρι να φτάσουμε στην χθεσινή ανακοίνωση.
Πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σκέψεις για την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, λόγω της έντασης που πυροδοτήθηκε στις σχέσεις με την Άγκυρα και τον διαύλο επικοινωνίας που είχε αποκτήσει ο νυν Πρόεδρος με ξένους ηγέτες. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το ενδεχόμενο αυτό ήταν μάλιστα ανοιχτό.
Όμως το συναίσθημα έπαιξε τον ρόλο και άλλωστε «δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον», όπως ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και «η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές». Έτσι, ο κύβος ερρίφθη και η κα Σακελλαροπούλου, με βάση τους συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει την πρώτη Ελληνίδα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Το χρονικό της απόφασης Μητσοτάκης για την ανακοίνωση του ονόματος
Αυτό που έμενε να αποσαφηνιστεί ήταν ο χρόνος της ανακοίνωσης. Η ακατάσχετη ονοματολογία που προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες επίσπευσε την δημοσιοποίηση της απόφασης του Πρωθυπουργού, όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, και το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το διάγγελμα. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε προγραμματισμένα ραντεβού για το απόγευμα δημιούργησε τις πρώτες υποψίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και μετά την ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου άρχισαν σταδιακά τα κινητά των κυβερνητικών στελεχών να συγκεντρώνουν αναπάντητες κλήσεις.
Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την κα Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματος της- προφανώς είχαν συζητήσει εδώ και καιρό για την υποψηφιότητα της. Λίγο πριν τις έξι το απόγευμα τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο, ένα σύντομο τηλεφώνημα σύμφωνα με πληροφορίες, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά του και του γνωστοποίησε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.
Αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για το διάγγελμα που θα έκανε ο Πρωθυπουργός στις επτά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την μαγνητοσκόπηση της δήλωσης του και τα κινητά όσων βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου έκλεισαν μέχρι αυτή να μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Πώς κατέληξε στο όνομα της Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης
Ρόλο στην τελική επιλογή του Πρωθυπουργού έπαιξε το γεγονός ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το κέντρο, χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα, δυσκολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικαταερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υποψηφιότητα της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ήταν στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα και αν είναι δυνατόν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον το επιτρέπει ο προγραμματισμός του Κοινοβουλίου και με το δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αργά το βράδυ της Τετάρτης για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στόχο αποτελεί, η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, να ξεπεράσει τις 200 ψήφους και με αυτό τον τρόπο να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι δύσκολο να την καταψηφίσει και εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό ως προς την υποψηφιότητα της.
Πηγή: iefimerida.gr