Ρίχνουν δίχτυα για αριστούχους τα κολέγια

Με όπλα την αναγνώριση των πτυχίων τους και τις χορηγίες υποτροφιών, τα κολέγια διεκδικούν εισακτέους σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

 

Κομμάτι από τη μεγάλη πίτα των υψηλόβαθμων υποψηφίων που εισάγονται σε σχολές υψηλής ζήτησης αλλά μακριά από τον τόπο διαμονής τους διεκδικούν τώρα τα ελληνικά κολέγια.

 

Όπλα τους στη διεκδίκηση αριστούχων από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι η επίσημη πλέον αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων που χορηγούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζονται και, κυρίως, το υψηλό κόστος για έναν υποψήφιο που πέρασε σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας.

 

Έτσι, ορισμένα κολέγια, άρχισαν να χορηγούν υποτροφίες, επιδοτώντας ακόμα αι σε ποσοστό 75% τους ενδιαφερόμενους που έχουν περάσει σε μια σχολή υψηλής ζήτησης όπως λ.χ. η Νομική, χτυπώντας έτσι μια νέα αγορά που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, όπως λέει στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του συνδέσμου κολεγίων, Κώστας Καρακανιάς, υπήρχαν δεκάδες περιπτώσεις νέων οι οποίοι είχαν περάσει σε κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ, το οποίο όμως δεν ήταν πραγματική τους επιλογή και το παρατούσαν (παρότι οι σπουδές ήταν δωρεάν), για να εγγραφούν σε κάποιο κολέγιο πληρώνοντας δίδακτρα, ακόμα και την εποχή που δεν υπήρχε αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

«Από τους σπουδαστές μας, ποσοστό 30% στις μεταπτυχιακές σπουδές είναι απόφοιτοι δημοσίων πανεπιστημίων, ενώ πάνω από 5% υπολογίζω το ποσοστό των σπουδαστών μας που παράτησαν κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ ή και τμήμα ΑΕΙ για να σπουδάσουν σε μας», προσθέτει.

 

Τώρα με τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος των πτυχίων –ύστερα από τη σχεδόν αυτόματη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων όσων κολεγίων αποτελούν αναγνωρισμένα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων – η στόχευση περιλαμβάνει και τους αριστούχους.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ