Ρύθμιση υπέρ των τραπεζών για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Θορυβήθηκαν οι τράπεζες από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν δανειολήπτες οι οποίοι πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο, και φοβούνται πλέον η χάσουν τις πολύτιμες, αλλά και υπέρογκες δόσεις δανείων που ζητούσαν από όσους είχαν την ατυχία να τις εμπιστευθούν. Κι επειδή οι τράπεζες θορυβήθηκαν, είπαν στην κυβέρνηση να κάνει νέα ρύθμιση για να τις σώσει και, φυσικά, η κυβέρνηση κάνει ότι της ζητούν οι τραπεζίτες. Η κυβέρνηση, διαβάζουμε, θα προχωρήσει δήθεν σε διατάξεις που θα ελαφρύνουν τους εν λόγω δανειολήπτες στη βάση πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων.

Και είναι πολύ εύλογο να αναρωτηθεί κανείς το γιατί. Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να φέρει νέες διατάξεις; Γιατί δεν αφήνει απλά να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις; Μήπως επειδή θίγουν τα συμφέροντα των τραπεζών και αποτελούν δικαστικό προηγούμενο και οδηγό και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις που θα καταλήξουν στα δικαστήρια; Μήπως επειδή οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο νικάνε τις τράπεζες βάσει της ελληνικής νομοθεσίας; Μήπως επειδή αυτοί οι δανειολήπτες, με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους, μπορούν να σώσουν τη κύρια κατοικία και την επιχείρησή τους από τα νύχια των τραπεζών, τους πλειστηριασμούς και τα distress funds;

Στους 70.000 ανέρχονται οι δανειολήπτες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο τα προηγούμενα χρόνια, πριν την οικονομική κρίση. Από τα μέσα του 2007 η ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου κατέγραψε μεγάλη μείωση σε βάρος του ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μηνιαίες δόσεις που έπρεπε να καταβάλουν οι δανειολήπτες προς αποπληρωμή των δανείων τους όπως και το οφειλόμενο ποσό σε ευρώ για την αποπληρωμή του δανείου. Είναι ενδεικτικό πως δάνειο αρχικού ύψους 125.000 ευρώ έχει βρεθεί σήμερα στα 220.000 ευρώ μόνο και μόνο λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας.

Αλλά οι τράπεζες σφύριζαν αδιάφορα, γιατί έβλεπαν τα χρέη των δανειοληπτών να αυξάνονται και να μπαίνει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ακόμα και μετά από τις χιλιάδες προσφυγές δανειοληπτών στα δικαστήρια. Δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να τους βοηθήσουν. Αλά πανικοβλήθηκαν όταν άρχισαν να βλέπουν τελευταία, τη μία μετά την άλλη τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους δανειολήπτες. Όπως η τελευταία απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που δικαίωσε δανειολήπτες που προσέφυγαν μαζί με τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσθετη παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ). Το δικαστήριο απαγόρευσε σε τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω καταναλωτές τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο «η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής». Δηλαδή, το δικαστήριο επανέφερε την ισοτιμία αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο στην αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, τόσο για τις μελλοντικές καταβολές, όσο και για τις παρελθοντικές. Οι παραδοχές του δικαστηρίου που οδήγησαν στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες, αλλά έφεραν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού εγχειρήματος.

Και ξαφνικά, επειδή όλως τυχαίως, μια μεγάλη ομάδα δανειοληπτών, που ανέρχονται σε 70.000, στριμώχνουν τις τράπεζες για τι αυθαίρετες αποφάσεις τους και τις νικάνε στα δικαστήρια, η κυβέρνηση ξύπνησε από το λήθαργό της και αποφάσισε δήθεν να φέρει ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Κάτι μάλλον την εμπόδιζε να δει το πρόβλημα το προηγούμενο διάστημα και τώρα ξαφνικά είδε το φως και ήρθε να «σώσει» μια μερίδα δανειοληπτών που ήδη σώζονται στα δικαστήρια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πάνε να σώσουν τις τράπεζες φέρνοντας ένα νόμο που θα κάνει δύσκολη έως αδύνατη την εφαρμογή αυτών των δικαστικών αποφάσεων, μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι τράπεζες να συνεχίσουν τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες τους.