Ρεκόρ από τους μαθητές των λυκείων του δήμου Νεάπολης – Συκεών

Νέα ποσοστά ρεκόρ στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ σημείωσαν τα έξι λύκεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν χθες Πέπμπτη από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 
Από το σύνολο των 871 υποψηφίων μαθητών για την ανώτατη και τεχνολογική εκπαίδευση, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εισάγονται 702 μαθητές, με τον μέσο όρο του ποσοστού να ξεπερνά το 80%. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας των λυκείων του δήμου μας είναι θεαματικά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (65,64% το 2013 και 60% το 2012), γεγονός που πιστοποιεί το διαρκώς βελτιούμενο επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία του δήμου, τα οποία υποστηρίζονται με κάθε τρόπο από τη δημοτική αρχή.
 
Από τα λύκεια του δήμου ξεχωρίζει η επίδοση του ΓΕΛ Πεύκων με ποσοστό επιτυχίας 87,24% κι αμέσως μετά το 1ο ΓΕΛ Νεάπολης με 85,62% και το 1ο ΓΕΛ Συκεών με 84,61%. Συνολικά, από τους 1.021 υποψήφιους μαθητές των λυκείων και των ΕΠΑΛ εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 750 μαθητές, με πολλούς από αυτούς να επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις στις σχολές που επέλεξαν. 
 
«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των μαθητών, τους οποίους όλοι οφείλουμε να συγχαρούμε. Πρέπει να συγχαρούμε, όμως, τόσο τους γονείς που στήριξαν τον σκληρό αγώνα των παιδιών, όσο και τους εκπαιδευτικούς», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά των επιτυχιών «επιβραβεύουν τις προσπάθειες των μαθητών και τη συμβολή των εκπαιδευτικών, αλλά σηματοδοτεί και τη συνολική ποιότητα της παρεχομένης εκπαίδευσης στα σχολεία του δήμου μας, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε». 
 
«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου θέσαμε ως μια από τις κυρίαρχες προτεραιότητές μας την αναβάθμιση των υποδομών με στόχο τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να εξαφανίσουμε το φαινόμενο της διπλοβάρδιας κτίζοντας νέα σχολικά συγκροτήματα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δε σταματήσαμε να ενισχύουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, εξασφαλίζοντας στη σχολική κοινότητα τις καλύτερες προϋποθέσεις ποιοτικότερης και ουσιαστικότερης εκπαίδευσης», αναφέρει ο κ.Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Όλα αυτά τα χρόνια δε διστάσαμε να έρθουμε σε ευθεία σύγκρουση με τα διάφορα συμφέροντα εργολάβων, οικοπεδοφάγων και καταπατητών για την εξασφάλιση της γης για την κατασκευή νέων σχολείων. Δεν παρασυρθήκαμε στην κατασκευή έργων βιτρίνας που εξυπηρετούν ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, αλλά επιλέξαμε την επένδυση στην παιδεία κατευθύνοντας σε αυτήν πολλά εκατ. ευρώ. Και οι επιτυχίες των μαθητών δικαιώνουν τις προσπάθειές μας τις οποίες δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αναζητώντας πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα». 
 
Ο κ.Δανιηλίδης εξαίρει επίσης «τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι γονείς στηρίζοντας τον αγώνα των παιδιών», τους οποίους συγχαίρει και ευχαριστεί για «την άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου αλλά και για την ουσιαστική συμμετοχή τους στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων», χωρίς να παραλείπει την προσφορά των εθελοντών εκπαιδευτικών που συμμετείχαν και στήριξαν το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου, «προσφέροντας κρίσιμες και ουσιαστικές υπηρεσίες σε πολλά παιδιά».
 
Παράλληλα, καλεί τους μαθητές που δεν πέτυχαν στο στόχο τους «να μην απογοητευτούν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους». «Δεν χάθηκε ο πόλεμος, αλλά μια μάχη. Τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να καταθέσουν τα όπλα, αλλά να επιμείνουν στον αγώνα τους», τονίζει, αναφέροντας τις οργανωμένες δομές και υποδομές του δήμου που μπορούν να στηρίξουν κάθε προσπάθειά τους στο μέλλον.
 
Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δίνει στο ρόλο που πρέπει να παίξει η Πολιτεία, η οποία «οφείλει, ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης, να στηρίξει την παιδεία, την εκπαίδευση και τη γνώση». «Η επένδυση στην παιδεία και στη γνώση είναι επένδυση στην ευημερία και στην ανάπτυξη και αποδίδει τα πολλαπλάσια. Η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί στη λογιστική διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, αλλά να τολμήσει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Χώρες που επένδυσαν στην παιδεία κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης και της ευημερίας των κοινωνιών με μηδενική ανεργία. Αυτό αποδεικνύουν και οι μελέτες μεγάλων διεθνών οργανισμών όταν υποστηρίζουν τα πολλαπλάσια οφέλη από τις επενδύσεις στη γνώση και την εξειδίκευση», τονίζει χαρακτηριστικά.