Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα μείνει ξανά χωρίς χρήματα

ΦΩΤΟ: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, κρούει ξανά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς σε συνέντευξή του στην γαλλική Le Figaro, δηλώνει ότι αν και βλέπει σημάδια βελτίωσης στην «ατμόσφαιρα» από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, «αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα» για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες του περασμένου έτους ήταν μια καταστροφή».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ESM, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή δεν συνεργάστηκε καθόλου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, ξεχώρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον νέο υπουργό Οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, στον οποίο απέδωσε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι, αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα βρεθεί στον κίνδυνο να μείνει χωρίς χρήματα. Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, σημείωσε εάν δεν γίνει κάτι, σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις.

Εκτός της αναγκαιότητας για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, θέμα για το οποίο υπογράμμισε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι το τωρινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, ο Ρέγκλινγκ έθεσε και το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων και «τις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Αναφορικά με το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι, «θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα (το Καθολικό, το οποίο είναι στα τέλη Μαρτίου).

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι η συζήτηση αποτελεί δέσμευση του Eurogroup, διευκρινίζοντας όμως ότι, εξαιτίας του ότι η Ελλάδα έχει πάρει περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους, «μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022».

Κάνοντας, τέλος, απολογισμό της θητείας του στον FESF και τον ESM, σημείωσε ότι, τα τελευταία δύσκολα χρόνια  «βοηθήσαμε τέσσερις χώρες να ξεπεραστεί η σοβαρή κρίση», σημειώνοντας ότι, «αν πω ότι χωρίς το FESF και το MES κάποιες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση θα έπρεπε πιθανόν να εγκαταλείψουν την ζώνη του Ευρώ». Αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, την Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση. «Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση», είπε.