Ψηφίζουν «δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα» οι Γερμανοί
Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα η γερμανική βουλή θα ψηφίσει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει παράταση του ελληνικού προγράμματος και δωδεκάμηνη προληπτική πιστωτική γραμμή, γράφει σε άρθρο της με τίτλο «Δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα» η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Την Πέμπτη ή την Παρασκευή, στην τελευταία ή προτελευταία συνεδρίαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και μετά ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και την δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Αρχικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλπιζε ότι το 2015 η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές και δεν θα εξαρτιόταν πια από τη οικονομική στήριξη, αλλά και τους ελέγχους της τρόικας. Όμως λόγω του χρηματοδοτικού κενού στον κρατικό προϋπολογισμό θα απαιτούνταν σε αυτή την περίπτωση πιστώσεις από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και αμοιβαία κεφάλαια. Για πολλές χώρες της ευρωζώνης όμως το ρίσκο αυτής της επιλογής παραήταν μεγάλο. Προτίμησαν συνεπώς την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με την οποία η Αθήνα αποκτά περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των πιστώσεων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Αθήνα ενδέχεται να μείνει χωρίς ομπρέλα προστασίας
To γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατ΄ αρχήν την παράταση του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια θα αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εκπροσώπηση της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη (ESM) για να διαπραγματευθεί με την Αθήνα την προληπτική γραμμή στήριξης. Σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών η γερμανική βουλή θα κληθεί να την επικυρώσει.
Σε αντίθεση με προηγούμενες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο η ψηφοφορία στα τέλη της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα, παρά τις αντίθετες φωνές που αναμένονται εκ μέρους των συντηρητικών. Η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου προτίθεται μετά από σχεδόν πενταετή στήριξη να ενισχύσει την Ελλάδα και στην σταδιακή επιστροφή της στις χρηματαγορές.
Στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέβαλε να παραμείνει στο τραπέζι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήθελε να “ξεφορτωθεί” το ταχύτερο. Όμως ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε την δυσθυμία του γερμανικού κοινοβουλίου».
Πηγή: DW