Πρώτη σύγκρουση με την ΕΕ για τη Ρωσία

Την πρώτη «αψιμαχία» με τις Βρυξέλλες, με αφορμή όμως την… Ουκρανία, είχε με το «καλημέρα» η νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα διαφώνησε με κείμενο που υιοθετήθηκε ως Κοινή Δήλωση των 28 αρχηγών των κρατών-μελών, που ήταν επικριτική για τη Ρωσία και άνοιγε τον δρόμο για νέες κυρώσεις.

 

Η Κοινή αυτή Δήλωση, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, κυκλοφόρησε «χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και χωρίς να έχει ζητηθεί η συναίνεση της Ελλάδας».

 

«Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση και πλέον η δήλωση αυτή δεν έχει την ομόφωνη συναίνεση όλων των χωρών-μελών.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής κ. Μονγκερίνι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, ενώ και διά της διπλωματικής οδού και μέσω της μόνιμης αντιπροσώπου της χώρας μας στην ΕΕ Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορισμένες διευκρινίσεις και τροποποιήσεις επί του κειμένου της Κοινής Δήλωσης, οι οποίες αγνοήθηκαν με τρόπο «αντιθεσμικό».

 

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής – παράδοσης καθηκόντων, μίλησε με αυστηρή γλώσσα, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα «δεν θα δεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρήθηκε να επιβληθούν πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να αποδεχθεί να χρησιμοποιηθεί το χρέος για να παραιτηθεί από την κυριαρχία της…».

 

Αυτή η αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του πρώην υπουργού Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι «ούτε μία φορά η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε πίεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με μοχλό την κρίση…».

 

Σημείο σύγκρουσης

Αν και στην Αθήνα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια πρώτη δοκιμασία των αντανακλαστικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το θέμα της καταδίκης των επιθέσεων στην Ουκρανία και η συζήτηση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον νέο υπουργό Νίκο Κοτζιά.

 

Αν και αρκετά κράτη-μέλη έχουν διαφωνήσει για την ένταση και την έκταση των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία, το γεγονός ότι ο πρώτος ξένος που συνάντησε ο κ. Τσίπρας μετά την εκλογή του την Κυριακή ήταν ο Ρώσος πρέσβης, προκάλεσε προβληματισμό στα διεθνή ΜΜΕ, που αναμένουν, όπως και οι ξένες κυβερνήσεις, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

 

Πηγή: Έθνος