«Πρώτη» η Ελλάδα σε ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ
Πρώτη» η Ελλάδα σε ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ
Η δημοσίευση νέας Έκθεσης από την KPMG, υπενθυμίζει τις αρνητικές προεκτάσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Ο αριθμός των 690 εκατ. ευρώ χαμένων εσόδων από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα (25% αναλογικά με τον ΕΝΦΥΑ), για το 2018 καθώς και η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας σε όλη την ΕΕ, με το ποσοστό παράνομων τσιγάρων στο 23,6% (αύξηση 5,6 μονάδων σε σχέση με το 2017) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδικότερα για τον κλάδο των ψιλικών και περιπτέρων, στον οποίο σημειώνεται ύφεση το ποσοστό αυτό αγγίζει τουλάχιστον το 30%.
Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην ΕΕ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα. Και εδώ η Ελλάδα κατέχει την αρνητική πρωτιά, καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην ΕΕ (1,5 δις τσιγάρα).
Το παράνομο εμπόριο έχει τεράστιο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα έσοδα από τα παράνομα τσιγάρα χρηματοδοτούν διεθνή εγκληματικά δίκτυα και τρομοκρατικές οργανώσεις (εμπόριο όπλων, ναρκωτικών κοκ).
Που είναι όμως η πολιτική βούληση και η κρατική παρέμβαση για την εξάλειψη του φαινομένου;!
Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός πως ενώ πέρυσι οι Ελληνικές Αρχές εξάρθρωσαν 7 παράνομα εργοστάσια «fake τσιγάρων», φέτος το ποσό αυτό είναι μηδενικό!
Έτσι γεννάται ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά;
Δεν έγιναν αρκετές έρευνες;! Ή μήπως και καθόλου;!
Το παράνομο εμπόριο είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πλήττει πολλούς τομείς, έχει αρνητικό αντίκτυπο στις κοινωνίες και δεν σέβεται ούτε σύνορα ούτε νόμους. Αποφάσεις και δράσεις επίλυσής του θέματος κρίνονται όχι μόνο αναγκαίες αλλά και ζωτικής σημασίας!!!