Προθεσμία 12 ημερών για… συμφωνία με την τρόικα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Περιθώριο δώδεκα ημερών, έως την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, έχουν κυβέρνηση και Θεσμοί ώστε, εξ αποστάσεως πλέον, να γεφυρωθούν οι διαφορές σε βασικούς άξονες της διαπραγμάτευσης με στόχο, τώρα, την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.

Οι πρόσφατες διαβουλεύσεις έφεραν σύγκλιση σε αρκετά σημεία, αφήνοντας όμως σοβαρές εκκρεμότητες. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια, με τους Θεσμούς να απαιτούν πλήρη απελευθέρωση, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, όπου το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε σημαντικά χαμηλότερο αφορολόγητο, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, και η σκληρή στάση που φέρεται να τηρεί, κυρίως το ΔΝΤ, στο ασφαλιστικό. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στον προσδιορισμό των πρόσθετων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 2016 ? 2018, ενώ χθες η Κομισιόν προειδοποίησε πως δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στιγμές του περσινού καλοκαιριού.

Αν και όλοι, Ε.Ε. αλλά καιΤαμείο έσπευσαν να στείλουν θετικά μηνύματα για επίτευξη προόδου, στις τελευταίες συνομιλίες δεν έλειψαν οι εντάσεις. Αναδείχθηκαν δε διαφορές, που ίσως απαιτήσουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, εάν το ζητούμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο, με δεδομένες τις «κόκκινες γραμμές» π.χ. της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, που το συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους. Το εύρος της οποίας θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και Ταμείου.

Πρόοδος μεν, αλλά…

Το ΔΝΤ έκανε λόγο για «παραγωγική αποστολή», εντόπισε πρόοδο στη φορολογία εισοδήματος και στις «βασικές πτυχές» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, υπογραμμίζοντας πως θα επιστρέψει στις 2 Απριλίου για να επαναληφθούν οι συνομιλίες ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ, ασυνήθιστα, θετικό ήταν το κλίμα και από το Β. Σόιμπλε, που μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του αναγνώρισαν πρόοδο, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η αξιολόγηση εξετάστηκε χθες στην Αθήνα σε σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της και πως είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, ενώ εκτιμά πως Ελλάδα και Θεσμοί βρίσκονται κοντά στη συμφωνία για φορολογικό και ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις στα κόκκινα δάνεια. Εκτιμά παράλληλα πως το αφορολόγητο δεν θα υποχωρήσει κάτω από τις 9.000 ευρώ, καθώς και ότι είναι πλέον σαφής η διαφορά ανάμεσα στους Θεσμούς και το ΔΝΤ.

Τα μηνύματα των Θεσμών

«Η αποστολή ήταν παραγωγική. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα.

Οι επικεφαλής της αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες, με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό», ήταν το χθεσινό μήνυμα από το ΔΝΤ. «Θα θέλαμε να αποφύγουμε επανάληψη κατάστασης παρόμοιας με εκείνη του περσινού καλοκαιριού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος σημείωσε πως ναι μεν υπάρχουν στην παρούσα φάση επαρκή χρηματικά αποθέματα στη χώρα, αλλά είναι πολύ σημαντική η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να γίνει νέα εκταμίευση δόσης. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις», υποστήριξε.

Aσφαλιστικό 

Η αύξηση των εισφορών στα επικουρικά (το «αντίβαρο» που προτείνει η κυβέρνηση για να μη… μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις) και η «πριμοδότηση» των κύριων συντάξεων για όσους έχουν έως 24 χρόνια ασφάλισης, είναι τα δύο εμπόδια που θα πρέπει να περάσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να «κλείσει», μέσα στον Απρίλιο, τη συμφωνία για το Ασφαλιστικό.

Τα δύο αυτά θέματα – «κλειδιά» στην πολιτικής της κυβέρνησης για την αποφυγή μεγάλων περικοπών στις καταβαλλόμενες επικουρικές και για την «αναδιανομή» υπέρ των «ασθενέστερων» – βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο μετά την καταρχήν συμφωνία με τους Θεσμούς για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, απονομή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ στα 20 χρόνια και μη περικοπή, τουλάχιστον έως το 2018, των κύριων συντάξεων. Κορυφαία στελέχη διαβλέπουν περιθώρια συμβιβασμού και για τα δύο, εφόσον υποχωρήσει το ΔΝΤ που εμφανίζεται αρνητικό, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους.

Οι διαφορές

Το πρώτο σημείο διαφωνίας είναι η αύξηση των εισφορών στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης. Αν αυξηθούν οι εισφορές τουλάχιστον κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, αντί του αρχικού προτεινόμενου ποσοστού 1,5%, θα αυξηθούν κατά 308 εκατ. ευρώ τα έσοδα και θα περιοριστούν οι περικοπές των επικουρικών του ΕΤΕΑ (που έχει φέτος άνοιγμα 600 εκατ. ευρώ) μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων και με «πάτωμα» ασφαλείας τα 1.300 ? 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Δεύτερο σημείο τριβής είναι τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου για όσους έχουν έως 24 χρόνια ασφάλισης. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει ποσοστά ύψους 0,45% (αντί 0,80%) έως τα 15 χρόνια, 0,65% (αντί 1,04%) από 19 έως 21 και 0,90% (αντί 1,16%) έως τα 24, θεωρώντας ότι η προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ ευνοεί υπέρμετρα όσους δεν θα έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης. «Η αναδιανομή στα χαμηλά εισοδήματα, είναι πολιτική απόφαση, δεν απορρέει από καμία μνημονιακή δέσμευση και δεν θα έπρεπε να αφορά τη διαπραγμάτευση», απαντούν τα στελέχη του υπουργείου.

«Ανοικτή» (όχι, όμως, αγεφύρωτη) είναι η διαφορά για τη μείωση της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν αποχωρήσει ή θα αποχωρούν πρόωρα (πριν από τα 67 και τα 62, αν έχουν 40 χρόνια ασφάλισης). Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει βήματα προσέγγισης, με πιο πιθανό το σενάριο να καταβάλλεται εθνική σύνταξη 340 ευρώ στη 15ετία.

Σύγκλιση

Εκτός από το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης εθνικής σύνταξης, σύγκλιση υπάρχει, για την αρχιτεκτονική του νέου Ασφαλιστικού, τη διατήρηση έως το 2018 της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις (μετά τον επανϋπολογισμό τους που θα γίνει με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, παρά τα τεχνικά προβλήματα). Συμφωνημένες είναι οι περικοπές σε μερίσματα – εφάπαξ.

Β. Σόιμπλε: Παράθυρο ευελιξίας

Αίσθηση προκάλεσε χθες η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θεωρηθεί πως ικανοποιούνται όσα είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015, ακόμη και εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει περικοπές. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg σε εκδήλωση μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του, αναγνωρί- στηκε η πρόοδος, ενώ ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε πως «είναι πιθανόν να μην υπάρξει πλειοψηφία» στη Βουλή για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να πετύχουμε, επί της αρχής, όσα συμφωνήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι.

Πηγή: Ημερησία