Προτάσεις του Σταύρου Καλαφάτη για το προσφυγικό ζήτημα
Ευρύτερη συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα ζήτησε, μιλώντας την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.
«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με μελέτες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά το προσφυγικό καλπάζει, εβρισκόμενο στη δεύτερη θέση, με ανοδικές τάσεις», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε πάνω σε τρεις παραδοχές:
Ότι μόνον εφέτος οι προσφυγικές ροές καταμέτρησαν πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον Ελληνικό, αλλά είναι και Ευρωπαϊκό..
Ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στην εξέλιξη του φαινομένου.
Κατέθεσε τις εξής προτάσεις:
· Να μπει ενεργά και ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, σε συνεννόηση, όμως, με τα αρμόδια υπουργεία
· Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός οργανισμός παρακολούθησης της πορείας των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία
· Να θεσπιστεί όργανο παρακολούθησης των χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την περιοχή.
· Να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της Frontex.
· Να διεκδικηθεί η αλλαγή των όρων της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.
«Πρέπει να αντιληφθούμε πως άλλο τμήμα είναι οι πρόσφυγες, όπως οι άνθρωποι που υφίστανται τη λαίλαπα ενός πολέμου στη Συρία ki άλλο το μεταναστευτικό κύμα από ανθρώπους που αναζητούν εργασία σε άλλη χώρα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει περεταίρω διαχωρισμός των μεταναστών: Σε παράνομους μετανάστες, όπως τους ονομάζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από την Εθνική και Διεθνή Νομοθεσία», τόνισε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος υπογράμμισε τις κυβερνητικές ευθύνες στη γιγάντωση του φαινομένου.Υπογράμμισε, όμως και τις ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία, τις 20 ημέρες όπου τα σύνορα στην Ειδομένη ήταν κλειστά και επιχειρήσεις της πόλης έβλεπαν πρώτες ύλες και προϊόντα να παραμένουν αποκλεισμένα σε ακινητοποιημένα βαγόνια από τη μία και την άλλη πλευρά των συνόρων, έλαμψε δια της απουσίας της:
«Χάνονταν χρήματα, καταπατήθηκαν δικαιώματα, όπως των δημοσιογράφων που απομακρύνθηκαν για να μην καλύψουν την εκκένωση της Ειδομένης και η διοίκηση του Δήμου δεν ήταν παρούσα, έστω να φέρει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας. Δεν είπε το παραμικρό, ούτε για το ανθρώπινο κομμάτι αυτής της υπόθεσης, ούτε για το αναπτυξιακό», τόνισε.
O κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως, σε οποιαδήποτε ενέργεια ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση και όμορων δήμων. «Γνωρίζω ότι οι μόνες συνεννοήσεις που έγιναν ήταν κάποιες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρμόδιο υπουργό. Βλέπουμε, δυστυχώς, την κυβέρνηση μνα μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Βλέπουμε τις τραγικές εικόνες με τους πρόσφυγες να αλλάζουν… γήπεδα. Δυστυχώς, γνωρίζω ότι ούτε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει εκπονήσει κοινή στρατηγική με άλλους δημάρχους ή άλλα όργανα, όπως για παράδειγμα η ΠΕΔ. Δεν μπορεί να μιλά, σπασμωδικά, στο τηλέφωνο με έναν υπουργό και μετά να ενημερώνει για ζητήματα που, αποδεικνύεται ότι, δεν προχωρούν», τόνισε και πρότεινε να συνεννοηθεί ο δήμαρχος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για τη χρήση των στρατοπέδων, καθώς είναι στη δικαιοδοσία του.