Προτάσεις Στουρνάρα για τις συνέπειες της πολιτικής του

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σειρά προτάσεων έχει καταθέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, για να απαλλαγούν οι τράπεζες από το «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία όμως ευθύνεται η πολιτική του με τη σειρά μνημονιακών και φορολογικών μέτρων, που επιβλήθηκαν στους πολίτες και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματός τους, και – κατ’ επέκταση – της δυνατότητάς τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιέζει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν ταχύτητα και επιδόσεις στην απαλλαγή τους από τα κόκκινα δάνεια και ο Γ.Στουρνάρας, που πάντα κάνει ό,τι επιβάλλει η ΕΚΤ, πιέζει με τη σειρά του προς αυτή τη κατεύθυνση. Όμως αν γίνει κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα θα είναι τα κόκκινα δάνεια να πουληθούν σε πολύ χαμηλή αξία και, τελικά, οι τράπεζες αντί να αποκομίσουν κέρδη, να καταλήξουν να αυξήσουν μόνο το παθητικό τους. Έτσι, εκτιμάται, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του παρελθόντος θα ζημιώσουν τις ελληνικές τράπεζες με 10 δις ευρώ, αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τις ΕΚΤ που ζητά μείωση του αριθμού τους από το 48% που είναι σήμερα, στο 20% και μάλιστα μέσα σε μόλις 4 χρόνια.

Τα ελληνικά κόκκινα δάνεια προσεγγίζουν τα 100 δις ευρώ, με την ΕΚΤ και τον SSM να ζητούν τη μείωσή τους από 48% σε 20%. Αυτό σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν από 100 δις σε 40 – 42 δις ευρώ. Αν γίνει αυτό, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους τριμήνου που επιβάλει η ΤτΕ, με αποτέλεσμα ΕΚΤ και SSM να απαιτήσουν μαζικές πωλήσεις δανείων σε διεθνή funds, κάτι που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο. Θα αναγκαστούν δηλαδή να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε πολύ χαμηλότερη τιμή, με αποτέλεσμα να φτάσουν να έχουν πολύ χαμηλότερα κέρδη και άρα να μην παρουσιάσουν θετικούς ισολογισμούς. Κάτι που θεωρείται βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όμως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Ότι αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, καθώς χωλαίνει η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι μισθοί, ενώ αντίθετα αυξάνεται η μαύρη, ανασφάλιστη και η εκ περιτροπής εργασίας.

Στο 43,6% αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 39,9% που ήταν στο τέλος του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων που παρέμειναν ανεξόφλητα ανήλθε σε 55,4%, των επιχειρηματικών σε 43,3% και στα στεγαστικά τα «ανοίγματα» σε 39,8%. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε την υιοθέτηση ποσοστικών στόχων ανά τράπεζα για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τον Ιούνιο του 2016, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συμβάλουν θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το οξύμωρο του όλου ζητήματος βέβαια είναι ότι ο Γ.Στουρνάρας έρχεται να προτείνει λύσεις για προβλήματα που δημιούργησε ο ίδιος με την πολιτική του ως υπουργός Οικονομικών. Είναι αυτό ο οποίος μείωσε μισθούς και συντάξεις, είναι αυτός που μείωσε τα εισοδήματα των πολιτών, που αύξησε την ανεργία και μείωσε τη δυνατότητα που είχαν οι δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Και τώρα έρχεται ως μεσσίας του τραπεζικού συστήματος για να προτείνει λύσεις εξυγίανσής του από προβλήματα για τα οποία κύριος υπεύθυνος είναι αυτός ο ίδιος.