Προστασία και από τις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει η κυβέρνηση για να προστατέψει του καταναλωτές που θα κάνουν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες από τη μετακύλιση της προμήθειας των τραπεζών, από τους προμηθευτές στους καταναλωτές.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στο νόμο 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών», συμβατή με τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τα capital controls και η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων, Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε χθες στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη η οποία προβλέπει πως «ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής». Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στη μετακύλιση του κόστους χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από κάποιες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, στους πελάτες τους. Κι αυτό γιατί οι έμποροι και οι επιχειρήσεις δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν με τη προμήθεια των τραπεζών για τη χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, η οποία διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στο 2%-2,5% περίπου, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες.

Αυτό μόνο ως θετικό βήμα μπορεί να εκληφθεί από τη πλευρά της κυβέρνησης, καθώς τα πάντα θα γίνονταν 2 με 2,5% ακριβότερα σε περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Θα περιμέναμε βέβαια να μειωθεί η τραπεζική προμήθεια, γιατί είναι σαν να έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα να βάζουν χέρι οι τράπεζες στις τσέπες καταναλωτών και εμπόρων και να βγάζουν άπειρα χρήματα καθημερινά, μόνο και μόνο από τη χρήση των καρτών που τόσο έντονα προωθεί η κυβέρνηση για να ελέγξει, δήθεν, τη φοροδιαφυγή.

Αν η κυβέρνηση κόπτεται τόσο πολύ για τη προστασία των πολιτών, καλό θα ήταν να κηρύξει άκυρες και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το 2002 με άκυρους όρους που αποβαίνουν εις βάρος των δανειοληπτών, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν υπερκέρδη για τις τράπεζες, τις οποίες έχει πληρώσει χρυσές ο ελληνικ΄ςο λαός με τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις.