20 Μαρτίου: Τρία αστρονομικά φαινόμενα σε μία μέρα

Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες σε όσους επιθυμούν να βγάλουν selfies την ημέρα της μερικής έκλειψης Ηλίου, την Παρασκευή.

 

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η προσπάθεια των χρηστών να βγάλουν selfies την ολική ηλιακή έκλειψη να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια, ακόμα και τύφλωση. Με αφορμή την ημέρα της ηλιακής έκλειψης ο κλινικός σύμβουλος στο κολέγιο Οπτομετρίας της Βρετανίας και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ Daniel Hardiman-Mc Cartney δήλωσε ότι η λήψη φωτογραφιών με  φωτογραφική μηχανή ή με iPhone θα μπορούσε να αποβεί τόσο επικίνδυνη, ώστε να κάψει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να οδηγήσει σε ολική τύφλωση.

 

Ο Βρετανός επιστήμονας διευκρινίζει ότι τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν καθόλου τα μάτια από μια ενδεχόμενη ζημιά και συνέστησε να φορούν οι πολίτες ειδικά γυαλιά τα οποία εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να εισέρχεται στα μάτια.

Η Εκλειψη στην Ελλάδα

Στην Αθήνα το φαινόμενο  θα αρχίσει να γίνεται ορατό  στις 10:40 π.μ., στη μέγιστη φάση του θα φτάσει στις 11:44 π.μ. και θα λάβει τέλος στις 12:50 μ.μ. 

 

Κατά την ολική έκλειψη ηλίου το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο, ώστε να καλύπτει εντελώς τον ηλιακό δίσκο.

 

Το δεύτερο αστρονομικό φαινόμενο της ημέρας θα είναι η σούπερ – Σελήνη

 

Αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το φαινόμενο, όμως, δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη γη, απλώς θα προσθέσει μία ακόμη πινελιά στην ολική έκλειψη ηλίου.

 

Το βόρειο ημισφαίριο θα ζήσει άλλη μία αστρονομική εμπειρία: την αρχή της Άνοιξης.

 

Η επίσημη αρχή θα σημειωθεί στις 6:45 το απόγευμα, όταν στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.

 

Κίνδυνος για Μπλακ Άουτ στην Ευρώπη

 

«Η έκλειψη αυτή θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου δοκιμή για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (Entso-e).

«Ηλιακές εκλείψεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο με την αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος επεισοδίων θα μπορούσε να είναι σοβαρός χωρίς τη λήψη αντίμετρων» προειδοποίησε.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 100 φορές από το 1999 ως σήμερα, και αντιστοιχεί πλέον σε ένα σεβαστό ποσοστό της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr