Πρόσκληση Μέρκελ σε Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο
Πρόσκληση να επισκεφθεί την γερμανική Καγκελαρία στο Βερολίνο απηύθυνε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η κ. Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στις 16:30. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.
Το Βερολίνο επιχειρεί να «σπάσει τον πάγο» με την Αθήνα και να πετύχει μια μίνιμουμ συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που έβαλαν «φωτιά» στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Απανωτά δημοσιεύματα από γερμανικά ΜΜΕ κατά του Γ. Βαρουφάκη, οι επιθετικές δηλώσεις κατά του Βερολίνου από τον Π. Καμμένο καθώς και το τελευταίο «επεισόδιο» με τον υπουργό Οικονομικών να υψώνει το μεσαίο δάκτυλο (κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά) προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η πρωτοβουλία της κ. Μέρκελ μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί προφανώς το ελληνικό πρόβλημα και η πολιτική λύση που ζητά επιτακτικά ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ώστε να επιχειρηθεί μια συμφωνία στο ραντεβού του Βερολίνου. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, αν θα υπάρξει δηλαδή προσέγγιση ή ρήξη, ωστόσο, το κλείσιμο και μόνο του ραντεβού κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και ρίχνει τους τόνους που είχαν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.
Σαφέστατα η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι σημαντική καθώς έρχεται λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα αλλά και υπουργών ότι υπάρχει σχέδιο στην Ευρώπη για να καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Ελληνα πρωθυπουργού μετά την ολίγων δευτερολέπτων συνάντηση που είχαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.