Προς Grexit με «Ωπα!» και διπλό νόμισμα;
Με καυστικά σκίτσα που παραπέμπουν στο Grexit και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διπλό νόμισμα και δύσκολη παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ συνεχίζει και σήμερα ο διεθνής Τύπος να σχολιάζει την κατάστση στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σκίτσο του Politico δείχνει μέσα σε μια σχολική αίθουσα η εξαγριωμένη δασκάλα Άγκελα Μέρκελ κρατώντας έναν χάρακα, έχει βάλει τους καλούς και υπάκουους μαθητές που είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία να γράφουν στον πίνακα «η λιτότητα είναι καλή για μένα».
Την ίδια ώρα, ο ανυπάκουος μαθητής… η Ελλάδα, που πετώντας το καπέλο του, αποχωρεί από την αίθουσα φωνάζοντας «ώπα» και εξοργίζοντας περισσότερο την Γερμανίδα καγκελάριο.
Επίσης, στο Politico άρθο με τίτλο: «Η πολιτική επιδημία του Τσίπρα», μετέτρεψε τον πρωθυπουργό σαν άλλον Τσε, περιγράφοντας τον κ. Τσίπρα ως το νέο “ηγετικό πρόσωπο της αριστεράς” που έκανε ακόμα και τον Κάστρο να τον συγχαρεί.
Η μάχη που δίνει, σύμφωνα με το περιοδικό, με τους πιστωτές της Ελλάδας τον έχει κάνει να καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των απανταχού Μαρξιστών. «Είναι όμως ο Τσίπρας επικίνδυνος για το κατεστημένο;» διερωτάται το περιοδικό. Η μάλλον νεανική φυσιογνωμία του σε συνδυασμό με τη ρητορική του δεινότητα μπορεί να αποτελούν έναν «κίνδυνο» για τα κεντρώα ευρωπαϊκά κόμματα.
«Οι ΗΠΑ, όπως και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανησυχούν πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα σπρώξει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στις αγκάλες του Πούτιν. Κανείς δεν θέλει άλλωστε να έχει ένα αποτυχημένο κράτος στην νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Το ερώτημα είναι αν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο των πολλών ή να πληρώσει το τίμημα μιας όποιας σύγκρουσης. Σε περίπτωση που υπογράψει το νέο μνημόνιο, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν θα μπορεί να προωθήσει τα κοινωνικά μέτρα που έχει υποσχεθεί. Και τότε, το poster boy, πολύ γρήγορα, μπορεί να γίνει ένας κοινός παρίας» αναφέρει το περιοδικό.
«Aυτό είναι το σημείο χωρίς επιστροφή για την Ελλάδα στην ευρωζώνη; Όχι αναγκαστικά. Δεν θα είναι εύκολο για την ΕΕ να παρακολουθεί παθητικά μια ολοκληρωτική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», γράφουν οιFinancial Times.
Σύμφωνα με το άρθρο του Stephen King, «πολλοί ψηφοφόροι την Κυριακή πίστευαν ότι ψηφίζουν για το τέλος της λιτότητας και όχι για την αρχή μιας κατάδυσης στον Άδη. Η ΕΕ έχει μια υποχρέωση να προστατεύσει τους δικούς της και στην περίπτωση της Ελλάδας, θα υπάρχει χωρίς αμφιβολία η ελπίδα ότι ο άσωτος υιός θα επιστρέψει τελικά στο σπίτι. Αλλά ο χρόνος πιέζει. Αν δεν υπάρξει σύντομα μια συμφωνία, πολλά θα εξαρτηθούν από την σταθερότητα ή μη της ελληνικής οικονομίας μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και τραπεζικής αργίας. Ο κίνδυνος είναι η Ελλάδα να ξεμείνει από ευρώ, κάνοντας αναγκαία την επιβολή ενός νέου νομίσματος που μπορεί αρχικά να ονομάζεται απλώς IOU, αλλά τελικά θα γίνει γνωστό ως «νέα δραχμή».
Το Bloomberg, αναφέρει πως τα δεδομένα είναι απτά και συγκεκριμένα: αν η Ελλάδα δεν καταφέρει ούτε και αυτή τη φορά να προχωρήσει σε μια συμφωνία, τότε δεν θα έχει θέση στο ευρώ – θα αναγκαστεί να φύγει, να τυπώσει παράλληλο νόμισμα και να μάθει να λειτουργεί έξω από την ομπρέλα της ΕΕ.